The glass castle (2017)



Ελληνικός τίτλς: Γυάλινο κάστρο

Δραματική ταινία της Lionsgate σε σκηνοθεσία Ντέστιν ντάνιελ Κρέτον, με τους Μπρι Λάρσον Ναόμι Γουώτς, Γούντυ Χάρελσον, Σάρα Σνουκ, Τζος Κάρας.

Μια νεαρή γυναίκα που κατόρθωσε να ξεφύγει από ένα αλλόκοτο και ασφυκτικό οικογενειακό περιβάλλον, αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπη ξανά με τους δικούς της, έναντι ενός τραγικού γεγονότος. Έτσι, μαζεύει όλες της τις δυνάμεις ώστε να πείσει τον εαυτό της πως δεν είναι ακόμα αυτό το μικρό κοριτσάκι που πίστευε πως ο πατέρας της θα τους έχτιζε ένα γυάλινο κάστρο για να μπορούν να βλέπουν πάντα τον ουρανό.

Πρόκειται για ακόμα μία ταινία που με δυσκόλεψε στη γραφή της σύνοψής της, αφού ούτε η ίδια δεν έχει αποφασίσει ακριβώς τι θέλει να αφηγηθεί. Βασισμένο στα απομνημονεύματα της Τζανέτ Γουώλς, το σενάριο του σκηνοθέτη και του Άντριου Λάναμ στέκει εντελώς αμήχανο απέναντί τους και πλήρως αναποφάσιστο ως προς το αν θα ακολουθήσει μια γραμμική αφήγηση ή εάν θα εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό ντεκουπάζ (ένα κόψε-ράψε και πέρα-δώθε στον χρόνο, για να το πω με απλά λόγια). Τίποτε από τα δύο δεν ακολουθείται στην ολότητά του, οπότε έχουμε μία άνευρη παράθεση σκηνών στο τότε και στο τώρα, προφανώς για να αξιοποιηθεί και η πρωταγωνίστρια Μπρι Λάρσον καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας. Με ένα καλύτερο σενάριο που θα είχε εστιάσει πιο συγκεκριμένα στο τι ακριβώς θέλει να κρατήσει και πού θα επικεντρωθεί απέναντι σε αυτόν τον χαώδη πλούτο πληροφοριών των απομνημονευμάτων της συγγραφέως, η ταινία θα αποκτούσε μεγαλύτερη δυναμική ουσία. Προς το παρόν, αυτό που συγκρατείς είναι το λαμπερό καστ, οι φροντισμένες ερμηνείες και η εν γένει προσεγμένη ατμόσφαιρα στη σκηνοθεσία και την καθοδήγηση των ηθοποιών. Συγκινητικό πολλές φορές και με κάποιες δυνατές επί μέρους σκηνές, τούτο εδώ το Γυάλινο Κάστρο έχει ενδιαφέρον όσο το παρακολουθείς, αλλά δύσκολα θα το ανακαλέσεις στη μνήμη σου αργότερα. Καλλιτεχνικά δε είναι το ίδιο εύθραυστο με τον τίτλο του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)