DCI Banks (5 Σαιζόν, 2011-2016)





Αστυνομική σειρά του ITV, με τους Στήβεν Τόμκινσον, Άντρεα Λόου, Κάρολιν Κατζ, Τζακ Ντημ.

Αποφασιστικός, επιμελής και ξεροκέφαλος, ο Αρχιεπιθεωρητής Άλαν Μπανκς ερευνά υποθέσεις φόνων στο συννεφιασμένο δυτικό Γιόρκσιρ, έχοντας στο πλευρό του τις αστυνόμους Άννι Κάμποτ και Έλεν Μόρτον, δυο χαρακτήρες τόσο αντίθετους που πολύ συχνά έρχονται σε ρήξη.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεοπτική διασκευή των βιβλίων του Πήτερ Ρόμπινσον με ήρωα τον Άλαν Μπανκς, τα οποία έτυχαν μεγάλης δημοφιλίας στους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας. Έχουμε να κάνουμε συνολικά με 5 κύκλους των 6 επεισοδίων ο καθένας, όπου ανά δύο αφηγούνται και μία αυτόνομη ιστορία, τις πλείστες φορές βασισμένη σε κάποιο από τα μυθιστορήματα, αν και υπήρξαν και κάποιες πρωτότυπες υποθέσεις που γράφτηκαν ειδικά για τη σειρά. Ακόμα καλύτερη είναι η εκδοχή που κυκλοφορεί σε ορισμένες χώρες (όπως και στην Ελλάδα) που έχει τα επεισόδια μονταρισμένα ανά δύο, σαν μία 90λεπτη τηλεταινία με την κάθε ιστορία ολοκληρωμένη. Έτσι τα παρακολούθησα εγώ και πραγματικά θαύμασα την προσοχή που δόθηκε σε κάθε λεπτομέρεια, τόσο στην παραγωγή όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπεις να μην θυμίζει εβδομαδιαία σειρά αλλά ταινία. Αν κάτι επίσης με εντυπωσίασε θετικά είναι πως μολονότι δεν λείπουν οι προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή του κάθε έναν από τους βασικούς ήρωες, αυτές δεν καταλαμβάνουν παρά τον χρόνο και τον χώρο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ο χαρακτήρας, χωρίς να είναι αφορμή για ατέρμονες φλυαρίες μόνο και μόνο για να περνά η ώρα. Το σενάριο της κάθε ιστορίας είναι επικεντρωμένο στο έγκλημα που καλούνται να διαλευκάνουν και όλα τα υπόλοιπα είναι απλές νοστιμιές που "χτίζουν" την εικόνα του κάθε ήρωα και οδηγούν σταδιακά μέσα στα χρόνια στην εξέλιξη και την κορύφωση του φινάλε, μα δεν ξεστρατίζουν ούτε για ένα λεπτό τη σειρά από τον καθαρά αστυνομικό της χαρακτήρα. Στιβαρές και προσεγμένες οι ερμηνείες από το σύνολο του καστ, απόλυτα αληθοφανής η κάθε υπόθεση που αντιμετωπίζουν όπως και η διαλεύκανσή της, ατμοσφαιρικό και με σωστές δόσεις αγωνίας το κάθε επεισόδιο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)