Jane Eyre (1943) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Ο πύργος του πόνου

Δραματική ταινία της Fox σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Στήβενσον, με τους Τζόαν Φοντέιν, Όρσον Γουέλς, Μάργκαρετ Ο'Μπράιεν, Τζων Σάττον, Ελίζαμπεθ Τέυλορ. 

 Μεγαλωμένη σε ορφανοτροφείο όπου αντιμετώπισε πολύ σκληρές συνθήκες, η Τζέην Έυρ, νεαρή κοπέλα πλέον, πιάνει δουλειά ως γκουβερνάντα στην έπαυλη του Έντουαρντ Ρότσεστερ, όπου θα έχει τη φροντίδα της μικρής κόρης του χήρου ιδιοκτήτη. Καθώς ποικίλες υποχρεώσεις τον κρατούν μακριά από το σπίτι του, η Τζέην δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον εργοδότη της, παρά μόνο όταν κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του και εκφράζει την επιθυμία να τη συναντήσει. Επιβλητικός, ελαφρώς αγενής, μα ευφυής άνδρας, ο Έντουαρτ Ρότσεστερ εντυπωσιάζει την Τζέην, η οποία όσο περνά ο καιρός τόσο συνειδητοποιεί πως τρέφει αισθήματα για εκείνον. Όμως, ο πύργος όπως και η ζωή του Ρότσεστερ κρύβουν πολλά μυστικά που δεν θα αργήσουν να τινάξουν τις όποιες ελπίδες για ευτυχία στον αέρα.

Ων ουκ έστιν αριθμός των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών διασκευών του μυθιστορήματος "Τζέην Έυρ" της Σαρλότ Μπροντέ. Βρισκόμαστε στο 1943 και έχουν ήδη προηγηθεί 9 κινηματογραφικές διασκευές, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους, δύο εκ των οποίων είχαν γυριστεί στην Ιταλία και τη Δανία αντίστοιχα. Ίσως όμως να είναι αυτή εδώ η μεγάλη χολυγουντιανή παραγωγή που σηματοδοτεί την εποχή της καλλιτεχνικής ωριμότητας, καθώς η ταινία με την οποία ασχολούμαστε αποτελεί προϊόν συνεργασίας πολλών ταλαντούχων ανθρώπων. Από τη δυναμική αλλά και εύθραυστη ταυτόχρονα Τζόαν Φοντέιν και τον γεμάτο διακυμάνσεις στην ερμηνεία του Όρσον Γουέλς, στα εντυπωσιακά σκηνικά του αρχιτέκτονα Γουίλλιαμ Περέιρα, τη φωτογραφία του Τζωρτζ Μπαρνς, το μοντάζ του Γουώλτερ Τόμσον και φυσικά τη μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν, ο "Πύργος του Πόνου" (τι ελληνικός τίτλος κι αυτός!) είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό "κλασικό εικονογραφημένο", συνεπικουρούμενο άλλωστε και από την ίδια τη βασική ιστορία που χαίρει ίντριγκας, μυστηρίου και τραγωδίας. Παρά τις καλλιτεχνικές συμβάσεις της εποχής, η ταινία στο σύνολό της παραμένει αγέραστη, ενώ δεν της λείπουν και οι στιγμές όπου πραγματικά επιδεικνύει μεγαλείο και μαστοριά. Στην πρώτη πράξη δε, όταν παρακολουθούμε τη ζωή της μικρής Τζέην στο ορφανοτροφείο, συναντάμε και την 11χρονη τότε Ελίζαμπεθ Τέυλορ, στον ρόλο της φίλης της, Έλεν Μπερνς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)