Arizona Raiders (1965)


Ελληνικός τίτλος: Οι επιδρομείς της Αριζόνα

Γουέστερν της Columbia σε σκηνοθεσία Γουίλλιαμ Γουίτνυ, με τους Ώντι Μέρφυ, Μάικλ Ντάντε, Μπεν Κούπερ, Μπάστερ Κραμπ, Γκλόρια Τάλμποτ.

Ο Κλιντ, μετά τη λήξη του Εμφυλίου, συντάσσεται με τη συμμορία του Κουάντριλ και των Επιδρομέων του, οι οποίοι είχαν προκαλέσει τον θάνατο πολλών αθώων. Όταν ο Κουάντριλ σκοτώνεται, ο Κλιντ και ο φίλος του ο Μάρτιν συλλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν ποινή 20 ετών, χαριστικά κιόλας, αφού οι υπόλοιποι σύντροφοί τους θα οδηγούνταν σε εκτέλεση. Ο Λοχαγός Άντριους όμως τους προσφέρει αμνηστία εάν δεχθούν να πολεμήσουν στο πλευρό του ενάντια στους εναπομείναντες άντρες του Κουάντριλ που στην παρούσα φάση τρομοκρατούν ένα χωριό ινδιάνων. 

Τυπικής γραφής και παλαιού ύφους γουέστερν είναι τούτη εδώ η ταινία που μολονότι του 1965 δείχνει σαν να είναι πολύ παλιότερη -τόσο παλιομοδίτικα γυρισμένη είναι. Ούτε η ιστορία έχει να πει σπουδαία πράγματα ούτε οι ερμηνείες και γενικά μού δικαιολόγησε κάπως την αδιαφορία που έτρεφα προς το συγκεκριμένο είδος ταινιών αλλά ταυτόχρονα και την επιτυχία των σπαγγέτι γουέστερν με όλη αυτήν καλοδεχούμενη ανανέωση που έφεραν στην κινηματογραφική Άγρια Δύση. Στους "Επιδρομείς της Αριζόνα" πρέπει να προέκυψε και ένα επιπλέον πρόβλημα μετά την ολοκλήρωσή τους. Κάποιος πρέπει να διαπίστωσε (και μάλλον έντρομος) πως η ταινία ηρωοποιεί ρατσιστές μαχητές των Νοτίων, οπότε προσέθεσαν έναν περίπου δεκάλεπτο πρόλογο αμέσως μετά τους τίτλους, όπου και καλά ένας δημοσιογράφος σε μία τοπική εφημερίδα μάς εξηγεί τα περί του Εμφυλίου και των σκλάβων ενώ μας δίνει όλες τις λεπτομέρειες για τη φρικιαστική δράση του Κουάντριλ και της συμμορίας του, με την κανονική ταινία να ξεκινά μετά από αυτήν την άτυπη (και κακογυρισμένη) διάλεξη, αλλά κρατώντας και τον πρόλογο που είχε ήδη γυριστεί. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)