Stay hungry (1976)



Ελληνικός τίτλος (βίντεο): Το γυμναστήριο

Δραματική κομεντί της United Artists σε σκηνοθεσία Μπομπ Ράφελσον, με τους Τζεφ Μπρίτζες, Σάλλυ Φηλντ, Άρνολντ Σβάρτσενέγκερ, Ρ. Τζ, Άρμστρονγκ, Ρόμπερτ Ένγκλαντ. Σκάτμαν Κρόδερς. 

Ο Κραιγκ Μπλέηκ, γόνος πλούσιας οικογένειας του Νότου, ζει μια αδιάφορη ζωή μετά τον θάνατο των γονιών του σε αεροπορικό δυστύχημα. Όμορφο, χρυσό αγόρι καθώς είναι, σπαταλά τον χρόνο του τεμπελιάζοντας ουσιαστικά, ενώ ασχολείται και με μια μεσιτική εταιρεία της οποίας τις σκοτεινές ενέργειες αγνοεί. Και είναι αυτή η μεσιτική εταιρεία που του αναθέτει μια "μυστική" αποστολή: να προσεταιριστεί ως πελάτης τον ιδιοκτήτη ενός γυμναστηρίου body building ο οποίος είναι ο μοναδικός που αρνείται να πουλήσει την ιδιοκτησία του, ώστε να ανεγερθεί ένα νέο συγκρότημα γραφείων και επιχειρήσεων σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Ο Κραιγκ όντως γράφεται στο γυμναστήριο, όπου σταδιακά όμως γοητεύεται τόσο από την κουλτούρα του body building και τον υποψήφιο Μίστερ Κόσμος που προπονείται εκεί, τον αυστριακό Τζο Σάντος, όσο και μια φίλη του, τη γλυκύτατη Μαίρη Τέητ Φάρμσγουωρθ. Όσο περνά ο καιρός, τόσο ο Κραιγκ ξεχνά την πραγματική του αποστολή, γεγονός που προκαλεί την απογοήτευση και την οργή της σπείρας του μεσιτικού γραφείου.

Από τις άγνωστες ταινίες του Μπομπ Ράφελσον, λίγα χρόνια προτού γυρίσει την επιτυχία του "Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές", το "Stay Hungry" είναι ένα παράξενο φιλμάκι που γοητεύεται και αυτό, όπως και ο πρωταγωνιστής του, από την κουλτούρα του body building. Χαμένο κάπου ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, τη δράση και τον κοινωνικό σχολιασμό, στέκει άνισο ως προς το τελικό αποτέλεσμα, με κάποιες καλές στιγμές και ταυτόχρονα κάποιες άλλες που είναι εντελώς "φεύγα", όπως αυτό το κυνηγητό στους δρόμους της πόλης προς το φινάλε, το οποίο καταλήγει σε αυτοσχέδια επίδειξη μυών απέναντι σε ένα κοινό που αλαλάζει από ενθουσιασμό. Εξαιρετικά γοητευτικός ο Τζεφ Μρίτζες, πείθει στον ρόλο αυτού του αμήχανου και αβέβαιου για τη ζωή του καλοβαλμένου νεαρού, που τα λεφτά του και η εμφάνισή του μπορούν να του εξασφαλίσουν σχεδόν όλα όσα θέλει, την ίδια στιγμή που η μοναξιά του τον οδηγεί σε λάθος συναναστροφές. Αφελής, όμορφος και ονειροπόλος, ο Κραιγκ μοιάζει μαγεμένος από την απλότητα της ζωής των ανθρώπων του γυμναστηρίου και από την προσήλωσή τους σε έναν στόχο, κάτι που ο ίδιος δεν είχε ποτέ. Γλυκύτατη και επιτυχημένη επιλογή για τον ρόλο την κοπέλας την οποία ερωτεύεται η Σάλλυ Φηλντ, παίζει με φυσικότητα και μέτρο, βγάζοντας όλες τις νύξεις της ανασφάλειας και της ειλικρίνειας που κουβαλά. Η ταινία λογίζεται ως η πρώτη επίσημη κινηματογραφική εμφάνιση του Άρνολντ Σβάρσενέγκερ που τιμήθηκε κιόλας με Χρυσή Σφαίρα Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού. Η αλήθεια είναι βέβαια πως πρώτη φορά στο σινεμά είχε εμφανισθεί στη ταινία "Hercules in New York" το 1970, όμως με το ψευδώνυμο "Άρνολντ Στρονγκ". 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)