Temple (2019)



Σειρά δράσης του Sky, δημιουργία του Μαρκ Ο'Ρόου, με τους Μαρκ Στρονγκ, Ντάνιελ Μέυς, Κάρις Βαν Χόουτεν, Κάθριν ΜακΚόρμακ, Τόμπι Κινγκ Μπακάρε, Γούνμι Μοζάκου, Κραιγκ Πάρκινσον.

Στις εγκαταλελειμμένες σήραγγες συντήρησης του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου, κάτω από τον σταθμό του Τεμπλ, λειτουργεί η πιο κρυφή και παράνομη κλινική του κόσμου. Συνυπεύθυνος για τη λειτουργία της είναι ο δρ. Ντάνιελ Μίλτον, μαζί με τον συνωμοσιολόγο φίλο του που περιμένει τη συντέλεια του κόσμου, ο οποίος και είχε ανακαλύψει τον χώρο αυτόν που τον είχε μετατρέψει σε καταφύγιο. Εκεί, ο Μίλτον και ο Λη Σίμονς δέχονται ασθενείς που δεν μπορούν να εμφανιστούν σε κανονικές κλινικές, είτε γιατί διώκονται από την αστυνομία είτε γιατί το όποιο τραύμα τους είναι προϊόν παράνομης δράσης. Ο πραγματικός λόγος όμως που ο Μίλτον δέχτηκε να συμμετάσχει στο εγχείρημα αυτό είναι γυναίκα του, νεκρή για όλον τον υπόλοιπο κόσμο, στην πραγματικότητα σε κώμα, σε κάποιον θάλαμο της υπόγειας κλινικής, έως ότου μπορέσει να αναστρέψει την κατάστασή της. Στο μεταξύ, μία άσχετη με όλα αυτά ληστεία, θα στρέψει την προσοχή κάποιων σκοτεινών τύπων στον Μίλτον και τις υπόγειες -κυριολεκτικά- δραστηριότητές του.

Ένα πολύ γοητευτικό κουκουρούκου είναι η κεντρική ιδέα της σειράς αυτής -διασκευή της αντίστοιχης νορβηγικής "Valkyrien"- που για να την απολαύσεις πρέπει οπωσδήποτε να δεχτείς το θεότρελο και την υπερβολή της σύμβασης. Από εκεί και μετά, εάν πεισθείς πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, τότε απολαμβάνεις την ίντριγκα, τη δράση και την αγωνία σε 8 φροντισμένα επεισόδια που όλα τους έχουν σε σωστές δόσεις την όποια κορύφωση, ώστε κάθε ένα να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, χωρίς κοιλιές μέχρι το φινάλε της σαιζόν. Το δεύτερο αξιόλογο σημείο της σειράς είναι πως αδιαφορεί πλήρως για τις σκανδιναβικές ρίζες της και είναι αμιγώς βρετανική, τόσο σε ύφος όσο και σε ατμόσφαιρα, με ρυθμούς που απέχουν μίλια από τους αργόσυρτους -λόγω γλώσσας και ιδιοσυγκρασίας- των βορειότερων γειτόνων μας. Και το αναφέρω ως θετικό, καθώς οι αμερικανικές διασκευές πολλών σκανδιναβικών ταινιών ή σειρών υιοθετούν αυτό το υπνωτιστικό ύφος θεωρώντας είτε πως αυτό ήταν που καθιστά την πρωτότυπη σειρά ξεχωριστή είτε επειδή νομίζουν πως κάνουν τέχνη. Πάντα καλός ο Μαρκ Στρονγκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αν και αυτός που μοιάζει να κερδίζει στα σημεία είναι ο συνωμοσιολόγος συνεργάτης του, έτσι όπως τον ερμηνεύει με μια βρετανική μιζέρια και ένα cockney θράσος ο Ντάνιελ Μέυς, χωρίς να κρύβει ποτέ και κάποιες δόσεις τρέλας στο βλέμμα. Εντυπωσιακά επικίνδυνοι οι δύο "κακοί" Γούνμι Μοζάκου και Κραιγκ Πάρκινσον. Η σειρά πήρε πράσινο φως και για δεύτερη σαιζόν, εξ ου και το cliffhanger φινάλε του πρώτου κύκλου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)