Messiah (2020)



Ελληνικός τίτλος: Μεσσίας

Δραματική σειρά των Netflix/MGM, δημιουργία του Μάικλ Πετρόνι, με τους Μισέλ Μόναχαν, Μεχντί Ντεχμπί, Τζων Ορτίζ, Τόμερ Σίσλεϋ, Μελίντα Πέητζ Χάμιλτον, Στεφανία ΛαΒι Όουεν, Γουίλ Τράβαλ. 

Ένας ιεροκήρυκας στους Δρόμους της ρημαγμένης από τον πόλεμο Δαμασκό, κατευνάζει τα πλήθη υποστηρίζοντας πως ο Θεός έχει αποφασίσει να μην αφήσει την πόλη να πέσει στα χέρια του ISIS. Δεν περνάει ένας μήνας και μια μανιασμένη αμμοθύελλα που ξεσπά αναγκάζει τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους σε υποχώρηση. Ο ιεροκήρυκας, που στο μεταξύ ζητά από τους ακολούθους του να τον φωνάζουν αλ-Μασίχ (που μεταφράζεται ως "Μεσσίας"), οδηγεί εκατοντάδες από αυτούς μέσα από την έρημο ως τα σύνορα με το Ισραήλ, στα Υψίπεδα του Γκολάν. Εκεί, ο αλ-Μασίχ διασχίζει το συρματόπλεγμα και συλλαμβάνεται από τη συνοριοφυλακή. Κατά την ανάκρισή του από τον πράκτορα εθνικής ασφαλείας Αβιράμ Νταχάν, ο αλ-Μασίχ αρνείται να αποκαλύψει το παραμικρό για την ταυτότητά του, την ίδια στιγμή όμως που φαίνεται να γνωρίζει πολύ προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή του ανακριτή του. Μετά από λίγο, ο κρατούμενος -την πορεία του οποίου στο μεταξύ παρακολουθεί και η CIA- έχει εξαφανιστεί από το κελί του.

Τι θα συνέβαινε σήμερα στον κόσμο μας εάν κάποιος ψευδοπροφήτης είχε τη δύναμη και την πειθώ να εμφανιστεί ως ο Εκλεκτός που επέστρεψε στη Γη για να σώσει την ανθρωπότητα; Ή ακόμα, τι θα συνέβαινε εάν ο Μεσσίας των Γραφών επέστρεφε όντως στη Γη; Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει αυτή η σειρά 10 επεισοδίων του Netflix, ο δημιουργός της οποίας είχε όντως μια σπουδαία ιδέα. Δυστυχώς όμως, αυτή η σπουδαία ιδέα δεν έγινε και μια σπουδαία σειρά. Δεδομένων των κινδύνων που διακυβεύονται, ο "Μεσσίας" στέκει αμήχανος και φοβισμένος να δώσει εξηγήσεις παίρνοντας ουσιαστική θέση, ενώ αρκείται στο να θέτει ερωτήματα. Το μυστήριο της ταυτότητας του αλ-Μασίχ μπορεί να εντείνει την αγωνία από επεισόδιο σε επεισόδιο, όμως η ατολμία του εγχειρήματος δεν οδηγεί την ιστορία πουθενά, τουλάχιστον ως προς την ουσία της. Αντ' αυτού έχουμε μεν μια πολύ ενδιαφέρουσα σπουδή των πιθανών αντιδράσεων των media και των μυστικών υπηρεσιών απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά μέχρι εκεί. Σαφέστατα και δεν είναι μια σειρά που περνά απαρατήρητη, αλλά η αξία της συμπιέζεται δυστυχώς στα επιμέρους στοιχεία της. Κατ' αρχάς έχουμε έναν χαρισματικό πρωταγωνιστή, τον άγνωστο σχετικά Μεχντί Ντεχμπί, γεννημένο στο Βέλγιο, ο οποίος ενδύεται στην ολότητά του τον ρόλο που ερμηνεύει, με μια εντυπωσιακή εσωτερικότητα και γαλήνη που συνοδεύονται από ξεσπάσματα απογοήτευσης και θυμού, παραπέμποντας σαφώς στη βιβλική περιγραφή του Μεσσία, ακόμα και ως προς την όψη του, ακόμα κι όταν φορά κοντομάνικο μπλουζάκι και τζην. Γύρω από την παρουσία του κεντρικού πρωταγωνιστή εξελίσσονται όλα, ενώ αναμφισβήτητα ο δεύτερος ρόλος που σου μένει στη μνήμη, εκρηκτικός, βίαιος και με ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα, είναι ο μυστικός ισραηλινός πράκτορας Αβιράμ Νταχάν, όπως τον ερμηνεύει ο Τόμερ Σίσλεϋ που δεν αφήνει σκηνή όπου να περνά απαρατήρητος, με μια ορμή πληγωμένου ζώου. Η Μισέλ Μόναχαν είναι συμπαθέστατη ως η πράκτορας Εύα Γκέλλερ της CIA, αλλά ο ρόλος που της έδωσαν είναι περισσότερο παρατηρητή και μάλιστα φορτωμένος με αχρείαστα συναισθηματικά βάρη από την προσωπική της ζωή. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στη φωτογραφία (Ντάννυ Ρούλσμαν) που ανεβαίνει σε κινηματογραφικά επίπεδα, ενώ επιβλητική χωρίς ποτέ να καβαλά την εικόνα είναι η μουσική των Τζώνυ Κλίμεκ και Γκάμπριελ Άιζακ Μούνσεϋ. Η σειρά ακυρώθηκε μετά από τον πρώτο κύκλο και ένα εν πολλοίς ανοιχτό σε κάθε ερμηνεία φινάλε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)