Hereditary (2018)



Ελληνικός τίτλος: Η διαδοχή

Ταινία τρόμου της A24 σε σκηνοθεσία Άρι Άστερ, με τους Τόνι Κολέτ, Γκάμπριελ Μπερν, Άλεξ Γουλφ, Μίλυ Σαπίρο, Ανν Ντάουντ, Μάλορυ Μπέχτελ.

Η Άννι Γκράχαμ, καλλιτέχνις που ειδικεύεται σε μινιατούρες, ζει μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή στη Γιούτα, μαζί με τον άντρα της τον Στηβ, τον 16χρονο γιο τους τον Πήτερ και την εκκεντρική και κλεισμένη στον εαυτό της κόρη τους την Τσάρλι, η οποία κάποιες φορές κάνει έναν περίεργο ήχο με τη γλώσσα της. Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της μυστικοπαθούς μητέρας της, της Έλεν, ο τάφος της βεβηλώνεται ενώ η Άννι έχει την αίσθηση πως βλέπει το όραμά της. Στην ομάδα ψυχολογικής συμπαράστασης στην οποία συμμετέχει, αποκαλύπτει πως όλοι οι άντρες της οικογενείας τη υπέφεραν από ψυχική ασθένεια που οδήγησε στον θάνατό τους, ενώ παραδέχεται πως η η νεκρή μητέρα της είχε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανατροφή της εγγονής της, της Τσάρλι.

Καλοδεχούμενη ανάσα φρεσκάδας και φροντίδας στο ταλαιπωρημένο είδος των ταινιών τρόμου είναι η πρώτη απόπειρα του σκηνοθέτη (στην προκειμένη περίπτωση και σεναριογράφου) Άρι Άστερ, ο οποίος αφηγείται μια κλασσική τρομακτική ιστορία, ιδωμένη μέσα από μια νέα ματιά που όμως έχει τις ρίζες της στους κανόνες και στα τεχνάσματα του είδους. Με την Τόνι Κολέτ να προσδίδει ερμηνευτικό ειδικό βάρος στο φιλμ, συνεπικουρούμενη από τον Γκάμπρελ Μπερν, η "Διαδοχή" είναι ταυτόχρονα ιστορία φαντασμάτων και οικογενειακό δράμα με εξαιρετική ατμόσφαιρα που ενισχύεται από τη φωτογραφία (Πάβελ Πογκορζέλσκι), το μοντάζ (Λούσιαν Τζόνστον, Τζέννιφερ Λέημ) και τη μουσική της (Κόλιν Στέτσον). Με μια σκηνή που σοκάρει και την οποία ενδεχομένως δεν θα ξεχάσετε ποτέ, το φιλμ απογειώνεται σε μια ωρολογιακή βόμβα που δεν ξέρεις ποτέ την ώρα που θα σκάσει, καθώς τίποτα δεν είναι βέβαιο και κανείς δεν νιώθει ασφαλής (ούτε καν εμείς που την παρακολουθούμε). Ψυχόδραμα και μαζί εφιάλτης, η ταινία κλιμακώνεται σταδιακά μέχρι αυτό το αλλόκοτο μα και αμήχανο φινάλε που δυστυχώς μοιάζει να την προσγειώνει απότομα σε μια εύκολη πεπατημένη. 

Εάν θέλετε να διαβάσετε το κείμενο για την επόμενη ταινία του Άρι Άστερ, το "Μεσοκαλόκαιρο", πατήστε εδώ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)