Dressed to Kill (1980)



Ελληνικός τίτλος: Προετοιμασία για έγκλημα

Θρίλερ της Filmways σε σκηνοθεσία Μπράιαν Ντε Πάλμα, με τους Μάικλ Κέην, Άντζι Ντίκινσον, Νάνσυ Άλλεν, Κηθ Γκόρντον.

Ο ψυχίατρος Ρόμπερτ Έλιοτ βρίσκεται στο επίκεντρο του κυνηγητού ενός δολοφόνου, όταν μια ασθενής του βρίσκεται άγρια μαχαιρωμένη. Την ίδια στιγμή, μια νεαρή πόρνη που παρίστατο στον τόπο του εγκλήματος πρέπει όχι μόνο να αποδείξει στην αστυνομία πως δεν διέπραξε αυτή το έγκλημα αλλά και να διαφύγει του δολοφόνου που την κυνηγά γνωρίζοντας πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Εμβληματική ταινία της φιλμογραφίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα και πραγματική αποκάλυψη για εμάς που την είδαμε σε Β' Προβολή σε θερινό (ποιος χειμερινός άλλωστε θα μας έβαζε τότε σε ακατάλληλο;), η "Προετοιμασία για Έγκλημα" αποτελεί την απόλυτη ωδή στο σινεμά του Χίτσκοκ και μαζί ένα περίτεχνο πάντρεμα ταινίας μυστηρίου και slasher. Με αλησμόνητα τα μονοπλάνα μέσα στο μουσείο και κυρίαρχη την παρουσία της Άντζι Ντίκινσον (που εμείς στα χρόνια μας μόνο στην "Αστυνομικίνα" είχαμε δει), η ταινία κυλά σαν ερωτική πράξη, με τις φαντασιώσεις και τα προκαταρκτικά να οδηγούν σε αλλεπάλληλες κλιμακώσεις και την ατελέσφορη επιθυμία να προκαλεί θανάσιμη απογοήτευση. Ο Ντε Πάλμα μπορεί ποτέ του να μην το είχε με τις ερμηνείες των ηθοποιών του, όμως εδώ ευτύχησε με τον Μάικλ Κέην ο οποίος από ταλέντο και ένστικτο δίνει ρέστα στον ρόλο του ψυχιάτρου, με αυτό το υπνωτιστικό βλέμμα και τη γαλήνια, πειθήνια φωνή του, να αρθρώνει τις συλλαβές σαν εντολές στο υποσυνείδητο. Απολαυστική μέσα στην αφελή αθωότητά της η Νάνσυ Άλλεν, χιτσκοκικά υποβλητική μέσα στη μελωδία της η μουσική του Πίνο Ντονάτζιο, ενώ η φωτογραφία του Ραλφ Μπόουντ μοιάζει να "βλέπει" το έργο μέσα από ένα αραχνοΰφαντο πέπλο. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)