I came by (2022)


Ελληνικός τίτλος: Έτυχε να περνάω

Θρίλερ του Netflix σε σκηνοθεσία Μπαμπάκ Ανβαρί, με τους Χιου Μπόνβιλ, Περσέλ Άσκοτ, Τζωρτζ ΜακΚέυ, Κέλλυ Μακντόναλντ, Βαράντα Σετού, Αντόνιο Αακίλ.

Ο Τόμπυ και ο Τζέυ, φίλοι και ακτιβιστές γκραφιτάδες, μπουκάρουν σε σπίτια πλούσιων και διακεκριμένων μεγαλοαστών, όπου ζωγραφίζουν στον τοίχο το μήνυμα "Έτυχε να περνάω", ως ένδειξη μιας δικής τους επανάστασης. Επόμενος στόχος τους είναι το σπίτι του συνταξιούχου δικαστή Έκτορ Μπλέηκ, ο οποίος μολονότι προοδευτικός και φιλάνθρωπος, στα μάτια του Τόμπυ φαντάζει ως υποκριτής και λείψανο του αυτοκρατορικού, ιμπεριαλιστικού παρελθόντος της χώρας. Όταν ο φίλος του για προσωπικούς λόγους αποσύρεται από τις "επιχειρήσεις" τους, ο Τόμπυ πεισμώνει και αποφασίζει να δράσει μόνος του, χωρίς να γνωρίζει την έκπληξη που τον περιμένει.

Ούτε εγώ ομολογώ πως ήμουν προετοιμασμένος για την έκπληξη που με περίμενε, καθώς τούτη εδώ η βρετανική ταινία του σκηνοθέτη της "Σκιάς του φόβου" αλλιώς ξεκινά, αλλού πηγαίνει και εκεί που νομίζεις πως ξέρεις τι να περιμένεις σε εκπλήσσει ξανά. Γρήγορο, ατμοσφαιρικό, βίαιο και αποτρόπαιο, το "Έτυχε να περνάω" ξεγελάει κάθε προσδοκία σου, δεν έχει ίχνος ηθικής και το κυριότερο σε ταράζει χωρίς τα τετριμμένα "μπαμ-μπουμ" και τις τρομάρες που άλλα φιλμ του είδους μάς έχουν συνηθίσει. Μεγάλο ατού τού φιλμ ο Χιου Μπόνβιλ σε ρόλο που δεν θα τον περίμενε κανείς μετά τον "Πύργο του Ντάουντον", με μια ερμηνεία που χωρίς να ξεφεύγει ποτέ από τη φλεγματική συμπεριφορά ενός τζέντλεμαν, δεν παύει να κουβαλάει καντάρια σύγκρουσης και απειλής. Είναι τόσο καλογραμμένο το σενάριο που δεν μου επιτρέπει να πω τίποτα παραπάνω χωρίς να καταφύγω σε σπόιλερ, οπότε σας προσκαλώ να αφεθείτε στη φρεσκάδα και στην αγωνία της ταινίας και να απολαύσετε το roller coaster συναισθημάτων και ανατροπών -όλες τους μη αναμενόμενες και το κυριότερο λειτουργικές χωρίς επιτήδευση εντυπωσιασμού. Μια μικρή ταινία που κάνει τη μεγάλη διαφορά στο τόσο ταλαιπωρημένο από το εφηβικού προσανατολισμού, mainstream κατεστημένο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)