Thirteen lives (2022)


Ελληνικός τίτλος: Δεκατρείς ζωές

Δραματική περιπέτεια των MGM/United Artists, σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ, με τους Κόλιν Φάρελ, Βίγκο Μόρτενσεν, Τζόελ Έτζερτον, Τομ Μπέητμαν, Πωλ Γκλήσον.

Στις 23 Ιουνίου 2018, οι παίχτες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας νέων στην Ταϋλάνδη, μαζί με τον προπονητή τους, μπαίνουν για εξερεύνηση στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ. Μια ξαφνική καταιγίδα όμως πλημμυρίζει το σπήλαιο και τους εγκλωβίζει. Ασφαλείς μεν, αποκλεισμένοι δε και χωρίς δίοδο προς την έξοδο, οι δεκατρείς νέοι περιμένουν είτε να κοπάσει η καταιγίδα είτε να τους εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης, που στο μεταξύ ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην περιοχή. Με τον αντίκτυπο της είδησης να γίνεται διεθνής, καταφθάνουν επί τόπου και τα έμπειρα μέλη του Βρετανικού Συμβουλίου Διάσωσης Σπηλαίων, και η μεγάλη περιπέτεια ξεκινά, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και δεκατρείς ζωές να ελπίζουν αβοήθητες μέσα στο σκοτάδι.

Καλογυρισμένη και αγωνιώδης περιπέτεια, σε απολύτως όμως ανθρώπινα μεγέθη, οι "Δεκατρείς ζωές" βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά που είχαν συγκλονίσει πρόσφατα την κοινή γνώμη. Μάλιστα, στο σημείο αυτό διαφαίνεται και η μαγκιά σεναρίου (Γουίλλιαμ Νίκολσον) και σκηνοθεσίας που παρά τη γνωστή έκβαση των γεγονότων κατορθώνουν να στήσουν έναν εφιαλτικό καμβά αγωνίας και αβεβαιότητας, μέχρι και το τελευταίο σχεδόν λεπτό της ταινίας. Ο Ρον Χάουαρντ χειρίζεται άψογα το θέμα του, με μια ντοκυμανταιρίστικη αποστασιοποίηση που αποφεύγει πλήρως τις περιττές συναισθηματικές κορυφώσεις και την οποιαδήποτε μελοδραματική προσέγγιση, αφήνοντας τα πρόσωπα και τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους. Στο ίδιο κλίμα ακριβώς κινούνται και οι ερμηνείες του πολύ έμπειρου και ταλαντούχου καστ, που πέραν των πρωτοκλασάτων ονομάτων ενισχύεται και από ένα πλήθος β' και περιφερειακών ρόλων που κορυφώνουν την αληθοφάνεια και τον ρεαλισμό του εγχειρήματος. Σπουδαία η φωτογραφία του Σαγιόμπου Μουκντιπρόμ, συνδυάζει μια "ρεπορταζιακή" παλέτα με εξαιρετικά όμως κοντράστ μέσα στα σκοτάδια της σπηλιάς, ακριβέστατου τέμπο το μοντάζ του Τζέημς Γουίλκοξ, ενώ η μουσική του Μπέντζαμιν Γουώλφις υπογραμμίζει και το συναίσθημα και αναπτερώνει το ηθικό. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)