Robert (2015)


Ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία Άντριου Τζόουνς, με τους Σούζι Φράνσις Γκάρτον, Λη Μπέην, Φλυν Άλλεν. 

Μετά από δύο χρόνια εργασίας στην οικία των Όττο, η ηλικιωμένη οικιακή βοηθός Άγκαθα απολύεται, καθώς η φυσική της κατάσταση δεν της επιτρέπει να αποδώσει στα καθήκοντά της. Σαφώς ενοχλημένη και προδομένη, λίγο προτού φύγει για πάντα από το σπίτι της οικογένειας, δωρίζει στον μικρό τους γιο μια κούκλα, τον Ρόμπερτ, τον οποίο ο Τζιν θα πρέπει να περιποιείται και να προστατεύει. Σε αντάλλαγμα, ο Ρόμπερτ θα προφυλάσσει τον νέο του φίλο από κάθε κίνδυνο.

Εντελώς χειροποίητο φιλμάκι τρόμου που υποφέρει πάνω από όλα από την εμφανή έλλειψη χρημάτων, η οποία του στοιχίζει τόσο σε εξωτερικά γυρίσματα (η ταινία διαδραματίζεται σχεδόν ολόκληρη μέσα στο σπίτι της οικογένειας) αλλά κυρίως σε οπτικά εφφέ. Στον αντίποδα, πάντως, αναγνωρίζεις στον σκηνοθέτη της, τόσο το μεράκι του όσο και το ότι υπερπηδά το περιορισμένο του budget, αφού δεν δείχνει τίποτα που δεν μπορεί να δείξει, με αποτέλεσμα να μην εκτίθεται κιόλας. Έτσι, βασίζει την αγωνία απλά και μόνο στην παρουσία του Ρόμπερτ, της πιο άσχημης και τρομακτικής κούκλας που έχετε δει ποτέ, ενώ χρησιμοποιεί την ίδια την κάμερα για να αποδώσει τις κινήσεις του, χωρίς να δείχνει και πολλά-πολλά. Το αποτέλεσμα λοιπόν αποδίδει, εξαιρουμένων των ερμηνειών που δεν βοηθιούνται και από το μοντάζ, με την ιστορία μάλιστα να έχει μια κάποια στοιχειώδη λογική. Πλάκα-πλάκα, το εγχείρημα κάπου άρεσε σε κάποιους, αφού ακολούθησαν τέσσερα sequel. Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι πως η κούκλα Ρόμπερτ υπάρχει στην πραγματικότητα (όχι με τη μορφή που έχει στην ταινία), με εντοπίσιμα τα ίχνη προέλευσης και ιδιοκτησίας καθώς και τη θέση της σήμερα στο μουσείο East Martello στο Κη Γουέστ της Φλόριντα, με τον θρύλο να λέει πως είναι όντως στοιχειωμένη. Προσωπικά, πολύ θα ήθελα να δω crossover με τον Ρόμπερτ και τον Τσάκυ να πολεμάνε για την καρδιά της Άνναμπελ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)