X (2022)


Ταινία τρόμου της A24, σε σκηνοθεσία Τάι Γουέστ, με τους Μία Γκοθ, Τζίνα Ορτέγκα, Μπρίτανυ Σνόου, Σκοτ Μεσκούντι, Μάρτιν Χέντερσον, Όουεν Κάμπελ. 

Ένα κινηματογραφικό (ο Θεός να το κάνει) συνεργείο ταξιδεύει κάπου στις ανοιχτωσιές του Τέξας στα τέλη των '70s, όπου έχουν νοικιάσει μια απομονωμένη αγροικία για να γυρίσουν ταινία πορνό καλλιτεχνικών προδιαγραφών. Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενος και ομιλητικός, σε αντίθεση με τη σύζυγό του που μολονότι πιο φιλική, δείχνει πως φοβάται κάτι. Πολύ σύντομα, οι επίδοξοι κινηματογραφιστές έρχονται αντιμέτωποι με έναν αναπάντεχο τρόμο.

Αν και δεν μοιράζομαι τον υπέρμετρο ενθουσιασμό μερίδας κριτικών και κοινού που θεωρούν το "Χ" αριστούργημα πλήρες κρυφών νοημάτων (νισάφι πια με τα νοήματα), οφείλω να ομολογήσω πως πρόκειται για ένα καλογυρισμένο φιλμ τρόμου, έξω από την προκάτ πεπατημένη, το οποίο μάλιστα αποτελεί και φόρο τιμής στο ένδοξο παρελθόν του είδους στα χρόνια του '70, όταν τα πάντα ήταν πιο χύμα, καθόλου καθώς πρέπει και με κάμποσο αίμα. Βέβαια, δεν παύουμε να ζούμε στην εποχή της πολιτικής ορθότητας, οπότε το όποιο "χυμαδιό" στο "Χ" είναι μετρημένο, καλλωπισμένο και όχι και τόσο "Αυστηρώς ακατάλληλο" (στα '70s λόγου χάρη αν ήθελαν να δείξουν γυμνό άντρα δεν θα χρησιμοποιούσαν προσθετικό μόριο). Αναμφίβολα έχει ενδιαφέρον η ταύτιση της τσόντας με τα φονικά, καθώς αμφότερα τα συνδέει ο πόθος της σάρκας, ενώ εύσημα αξίζουν στο σύνολο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης για τον τρόπο με τον οποίο αποδίδουν στην οθόνη την αληθοφάνεια της εποχής έτσι όμως όπως την αντιλαμβανόμαστε κινηματογραφικά, μέσα από χρώματα πιο ξεπλυμένα και εφφέ μεταχρονολογημένα. Καθαρόαιμο slasher που ξεχωρίζει από τον σωρό, με διάχυτη την αγωνία και τον κλειστοφοβικό πανικό, που όμως, αν θέλετε τη γνώμη μου, υστερεί στην κορύφωση του φινάλε, με την αρχική σεκάνς της ταινίας να φαίνεται πως υπόσχεται κάτι πολύ πιο έντονο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)