Orphan: First Kill (2022)


Ελληνικός τίτλος: Το ορφανό -Πρώτος φόνος

Θρίλερ του eOne, σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Μπρεντ Μπελ, με τους Ίζαμπελ Φέρμαν, Τζούλια Στάιλς, Ρόσσιφ Σάδερλαντ, Χίρο Καναγκάγουα, Μάθιου Φίνλαν.

Η τριαντάχρονη Έσθερ, παγιδευμένη στην όψη ενός μικρού κοριτσιού, καθώς το σώμα της δεν αναπτύσσεται, δραπετεύει από ένα άσυλο ψυχασθενών στην Εσθονία, όπου βρισκόταν έγκλειστη. Αναζητώντας το επόμενο βήμα της, εντοπίζει στις λίστες των αγνοουμένων ένα κοριτσάκι που είχε πέσει θύμα απαγωγής στις ΗΠΑ πριν από χρόνια και το οποίο της φέρνει εμφανισιακά. Έτσι, προσποιείται πως είναι η χαμένη κόρη της οικογένειας Ώλμπράιτ, οι οποίοι δεν πιστεύουν στην καλή τους τύχη τη στιγμή που την υποδέχονται στο σπιτικό τους με ανοιχτές αγκάλες. Ή μήπως δεν είναι και τόσο ένθερμη η υποδοχή;

Το "Ορφανό" Έσθερ επιστρέφει μετά την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση το 2009, σε μια ταινία που ουσιαστικά αφηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν τότε σε αυτήν. Κι αν υποθέσουμε πως η αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας της μικρής στην αρχική ταινία ήταν ο παράγοντας της μεγάλης έκπληξης, σε τούτην εδώ σοφά επιλέγεται μία διαφορετική ανατροπή ούτως ώστε η ιστορία να είναι κάτι περισσότερο από μια συρραφή ματωμένων φονικών. Έτσι, μετά από μια αρκούντως βίαιη εισαγωγική σεκάνς στο ψυχιατρείο της Εσθονίας, η ταινία αλλάζει τέμπο όταν η Έσθερ επιστρέφει στην υποτιθέμενη οικογένειά της με το μυστήριο να απλώνεται όχι μόνο στο ενδεχόμενο της αποκάλυψής της αλλά και στα βάσανα που ταλανίζουν την ίδια την οικογένεια. Ως αποτέλεσμα, η ιστορία κινείται σε ένα διπλό ταμπλώ τραγικής ειρωνείας αφού εμείς μπορεί να γνωρίζουμε τι πραγματικά τρέχει με την Έσθερ σε αντίθεση με την ανακουφισμένη οικογένεια, ενώ ούτε εμείς ούτε εκείνη αντιλαμβανόμαστε εξ αρχής σε τι σπίτι έχει μπει. Με αυτά και με εκείνα, το φιλμ κυλά με ενδιαφέρον και με κάμποσες δόσεις αγωνίας, χωρίς όμως να αποφεύγονται και κάποιες ευκολίες ή υπερβολές που μπορεί μεν να χαρακτηρίζουν το είδος όμως δεν παύουν να είναι εμφανείς. Το ίδιο αμήχανη είναι σε κάποιες στιγμές η όψη της ίδιας της Έσθερ που κάπου-κάπου δεν πείθει για την ηλικία της. Του αναγνωρίζεις πάντως την ουσιαστική πρόθεση να παρουσιάσει κάτι περισσότερο από ακόμα ένα ανούσιο sequel -ή prequel, στην περίπτωσή μας. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)