Doraibu mai kâ (2021)


Ελληνικός τίτλος: Drive my car

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Ρυουσούκε Χαμαγκούτσι, με τους Χιντετόσι Νισιτζίμα, Τόκο Μιούρα, Μασάκι Οκάντα, Ρέικα Κιρισίμα.

Δύο χρόνια μετά τον τραγικό και αναπάντεχο θάνατο της γυναίκας του, ο Γιουσούκε Καφούκου, διακεκριμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός, βρίσκεται  στη Χιροσίμα όπου έχει κληθεί να σκηνοθετήσει τον "Θείο Βάνια". Για λόγους ασφαλείας, η διεύθυνση του Φεστιβάλ τον αναγκάζει να μετακινείται με μία οδηγό που του διαθέτουν εκείνοι, παρά τις αντιδράσεις του ίδιου που έχει συνηθίσει να ακούει τα θεατρικά που ανεβάζει ενόσω οδηγεί, από κασέτες που η γυναίκα του είχε ηχογραφήσει με τη φωνή της. Παρ' όλα αυτά, αναγκάζεται να αποδεχθεί τη σύμβαση, την ίδια στιγμή που ξεκινούν οι απαιτητικές ακροάσεις και εν συνεχεία οι πρόβες για αυτή την πολύγλωσση παραγωγή, με ηθοποιούς από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ένταση σταδιακά κορυφώνεται με το πέρασμα των ημερών, ειδικότερα καθώς μεταξύ των ηθοποιών βρίσκεται και ο νεαρός τηλεοπτικός αστέρας Κότζι Τακατσούκι, που υπήρξε εραστής της γυναίκας του, στον οποίο μάλιστα αναθέτει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μυστικιστικής απλότητας και θεατρικής ευθύτητας κινηματογράφος υψηλής αισθητικής, το "Drive my car" είναι ένα εσωτερικής έντασης ταξίδι λύτρωσης μέσα από την τέχνη και μαζί η αιώνια αναζήτηση της αυτογνωσίας μέσα από τη δημιουργία. Πολυμετωπικό στη θεματολογία του αλλά zen στον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίζεται, το φιλμ ξεδιπλώνει την ιστορία ζωής του βασικού πρωταγωνιστή, καθώς βιώνει το προσωπικό του πένθος και την αμφισβήτηση της ίδιας του της ύπαρξης. Το εξαιρετικό σενάριο που υπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Ταμακάσα Όε, παρά τη μεγάλη του διάρκεια, είναι συναρπαστικό, καθώς χτίζει εικόνα την εικόνα και λέξη τη λέξη την ιστορία αυτού του διαλυμένου ανθρώπου που επανασυνθέτει τα κομμάτια του με τον ίδιο τρόπο που συνθέτει αυτήν την πολύπλοκη παράσταση. Την ίδια στιγμή, η άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σκηνοθεσία φωτογραφία (Χιντετόσι Σινομίγια) αποκαλύπτει με κάθε κάδρο και μια πτυχή των ηρώων, ξεγυμνώνοντας ψυχές και διαθέσεις. 

Συμβολικό χωρίς να γίνεται ποτέ ελιτίστικο, το φιλμ εκμεταλλεύεται την πολυπολιτισμικότητα των ηθοποιών της παράστασης για να μετατρέψει τη γλωσσική Βαβέλ σε αρμονική συμφωνία, ενόσω τοποθετεί την (ανα)γέννηση του ήρωα και της θεατρικού στην πόλη της Χιροσίμα, τόπο θανάτου και ολέθρου που έχει σημαδέψει το συλλογικό ασυνείδητο. Η κορύφωση της ταινίας κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της παράστασης είναι άξια θαυμασμού, όπως και οι ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών που καλούνται να ερμηνεύσουν τόσο ρόλους όσο και έννοιες. Ταυτόχρονα, μόνο να σε συναρπάσουν μπορούν οι δουλεμένες στην εντέλεια εναλλαγές ήχων και σιωπής, με τις μουσικές επιλογές να ενισχύουν το συναισθηματικό παζλ αυτού του κομψοτεχνήματος. Κινηματογραφική μυσταγωγία, πλασμένη για τη μοναχική και συνάμα συλλογική εμπειρία μιας κινηματογραφικής αίθουσας.

Το "Drive my car" τιμήθηκε με Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, ενώ ήταν ακόμη υποψήφιο στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Σκηνοθεσίας. 3 υποψηφιότητες στα BAFTA (κέρδισε το Βραβείο Μη Αγγλόφωνης Ταινίας), Βραβεία Σεναρίου, FIPRESCI και Οικουμενικής Επιτροπής στις Κάννες.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)