Dead of Night (1945) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Μάντεψε ποιον θα σκοτώσουν απόψε

Θρίλερ των Ealing Studios σε σκηνοθεσία Αλμπέρτο Καλβακάντι, Τσαρλς Κράιτον και Μπάζιλ Ντήαρντεν, με τους Μέρβυν Τζωνς, Γκούτζι Γουίδερς, Σάλλυ Ανν Χάους, Μάικλ Ρέντγκρέηβ. 

Ο Γουώλτερ Κραιγκ, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, καταφθάνει σε μια αγροικία στο Κεντ, της οποίας ο ιδιοκτήτης Έλιοτ Φόλλεϋ τον έχει καλέσει με σκοπό το επικείμενη ανακαίνιση. Προς έκπληξη του οικοδεσπότη και των επισκεπτών του εκείνη την ημέρα, ο Γουώλτερ τούς λέει πως μολονότι δεν είχε γνωρίσει κανέναν τους στη ζωή του, η φυσιογνωμία τους τού είναι οικεία καθώς, όπως φαίνεται, τους είχε δει όλους σε επαναλαμβανόμενα όνειρά του. Και σαν να μην έφθανε αυτό, λίγο αργότερα μοιράζεται μαζί τους το άσχημο προαίσθημα που τον διακατέχει για κάτι που συνέβαινε αργότερα στο σπίτι. Παρ' ότι δυσοίωνα τα λόγια του, οι καλεσμένοι του Φόλλεϋ τα βρίσκουν και αρκούντως διασκεδαστικά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να αφηγούνται και οι ίδιοι παράξενες ιστορίες που είτε τις είχαν βιώσει οι ίδιοι είτε τις είχαν ακούσει να συμβαίνουν σε γνωστούς τους.

Σπονδυλωτό θρίλερ της αγγλικής σχολής, λίγο προτού το είδος απαγορευθεί από τη λογοκρισία στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτής της ταινίας είναι πως αν και αφηγείται διαφορετικές ιστορίες, όλες τους μοιάζουν να σχετίζονται με το παρόν αυτής της συντροφιάς αλλά και με όσα θα επακολουθούσαν. Ατμοσφαιρικό το φιλμ, χωρίς υπερβολές και ακρότητες, κατορθώνει να απλώσει τη σκοτεινή του ατμόσφαιρα και στον δικό μας χώρο, μετατρέποντάς μας σε αόρατους επισκέπτες εκείνης της απομονωμένης αγροικίας στο Κεντ, συνδυάζοντας με έναν τρόπο που μόνο οι Βρετανοί γνωρίζουν, τον τρόμο και την αγωνία με το χιούμορ και την ειρωνεία. Ανατρεπτικό το φινάλε, υπήρξε το έναυσμα για σειρά επιστημονικών και φιλοσοφικών συζητήσεων σχετικά με τη σταθερότητα του σύμπαντος στον αντίποδα της θεωρίας της μεγάλης έκρηξης. Εύσημα στη φωτογραφία και στο μοντάζ που ενισχύουν διακριτικά την απειλητική ατμόσφαιρα τόσο της κάθε ιστορίας, αλλά πρωτίστως και μέσα στο σαλόνι όπου αυτοί άγνωστοι γνωστοί μοιράζονται τις εμπειρίες τους στην πιο παράξενη ημέρα της ζωής τους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)