The black phone (2021)


Ελληνικός τίτλος: Νεκρό τηλέφωνο

Ταινία τρόμου της Universal, σε σκηνοθεσία Σκοτ Ντέρικσον, με τους Μέησον Τέημς, Μάντλιν ΜακΓκρω, Ήθαν Χωκ, Τζέρεμυ Ντέηβις, Ε. Ρότζερ Μίτσελ, Τζέημς Ράνσον.

Στο Ντένβερ του 1978, ο 13χρονος Φίννεϋ Μπλέηκ πέφτει θύμα απαγωγής του μανιακού δολοφόνου που είναι γνωστός ως Άρπαγας. Κλεισμένος σε ένα ηχομονωμένο υπόγειο χωρίς καμία ελπίδα διαφυγής, ο Φίννεϋ ακούει κάποια στιγμή μια αποσυνδεδεμένη μαύρη τηλεφωνική συσκευή να χτυπά και στην άλλη άκρη της γραμμής τις φωνές των προηγούμενων θυμάτων του δολοφόνου να τον καθοδηγούν να αποδράσει.

Ένα από το πιο αξιόλογα και καλογυρισμένα φιλμ τρόμου των τελευταίων χρόνων, το "Νεκρό τηλέφωνο" συνδυάζει αρμονικά το μεταφυσικό με την αγωνία. Τοποθετημένο ιδανικά στην προ κινητών και internet εποχή, το σενάριο (Σκοτ Ντέρικσον, Σ. Ρόμπερτ Κάργκιλ) "παντρεύει" το είδος των serial killer με το υπερπέραν των χαμένων ψυχών, σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον που εντείνει όχι μόνο την αγωνία αλλά και την τραγικότητα της ιστορίας. Παράλληλα, περιγράφει ολοκληρωμένους (εντός των συμβάσεων) χαρακτήρες που μάλιστα τους εντάσσει στο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και του τόπου, την ίδια στιγμή που εικονογραφεί μια από τις τρομακτικότερες φάτσες στην κινηματογραφική ιστορία των κατά συρροήν δολοφόνων, πρωτίστως χάρη στην ερμηνεία του (αγνώριστου) Ήθαν Χωκ. Δεν του λείπουν οι τρομάρες και τα τινάγματα που μάλιστα αποκτούν μεγαλύτερο ειδικό βάρος καθώς είναι απόλυτα εναρμονισμένα με αυτήν τη θλίψη της αφήγησης και τη διαρκή απειλή που καραδοκεί στον επάνω όροφο. Εύσημα στη φωτογραφία του Μπρετ Γιούτκεβιτς και στο μοντάζ του Φρεντερίκ Τοραβάλ. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)