The nightmare before Christmas (1993) (και σε 3D)


Ελληνικός τίτλος: Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης

Ταινία κινουμένων σχεδίων της Touchstone, σε σκηνοθεσία Χένρυ Σέλικ, με τις φωνές των Ντάννυ Έλφμαν, Κρις Σάραντον, Κάθριν Ο'Χάρα, Γουίλλιαμ Χίκυ, Γκλεν Σάντιξ, Κεν Πέητζ. 

Στη Χώρα του Χάλλογουίν, ο Τζακ Σκέλλινγκτον είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των εορτασμών. Κάθε χρόνο, μετά από προετοιμασία μηνών, παρουσιάζει την πιο τρομακτική και αλλόκοτη εορταστική τελετή που πάντα ενθουσιάζει τα φρικιαστικά πλασματάκια της χώρας. Φέτος, όμως, ο Τζακ νιώθει ένα κενό, που το προκαλεί η ρουτίνα και η επαναληψιμότητα της ζωής του. Αποζητώντας κάτι διαφορετικό, περιπλανιέται στο δάσος, παρέα με το φάντασμα του σκύλου του, όταν πέφτει τυχαία στη Χώρα των Χριστουγέννων. Εντυπωσιασμένος από τα χρώματα, τη χαρά των κατοίκων, και την μεγαλόπνοη φιγούρα του Άι Βασίλη, ο Τζακ αποφασίζει πως από εδώ και μπρος, η Χώρα του Χάλλογουίν πρέπει να αναλάβει να γιορτάζει τα Χριστούγεννα. 

Ένα ποίημα του Τιμ Μπάρτον και μια αρχική ιδέα που είχε καταθέσει στην Disney όταν δούλευε εκεί, παίρνει σάρκα και οστά πολλά χρόνια μετά, με τον ίδιο ως παραγωγό και οραματιστή να κατευθύνει τη δημιουργική ομάδα υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του φίλου του Χένρυ Σέλικ. Γυρισμένο με τη μέθοδο της φωτογράφισης καρρέ-καρρέ (stop animation) ενός μεγάλου αριθμού από πήλινες μαριονέτες, η ταινία που έκανε τρία χρόνια να ολοκληρωθεί, αποτελεί ένα οπτικό και ακουστικό ποίημα και ταυτόχρονα ένα σύγχρονο παραμύθι που θα περάσει στην ιστορία με τα άλλα κλασσικά. Μιούζικαλ κατ'ουσίαν, με τις μελωδίες του Ντάννυ Έλφμαν να απογειώνουν τα πλάνα, μια ανείπωτης ομορφιάς φωτογραφία (Πήτερ Κόζατσικ) και την πιο πρωτότυπη ιστορία που σας αφηγήθηκαν ποτέ, ο "Εφιάλτης" αυτός γίνεται κινηματογραφικό όνειρο και μια από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Κάπου στο 2005 υπέστη μια εκ βάθρων ψηφιακή επεξεργασία και κυκλοφόρησε και σε 3D εκδοχή.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)