A Christmas Story (1983)


Ελληνικός τίτλος: Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Χριστουγεννιάτικη κωμωδία της MGM/UA, σε σκηνοθεσία Μπομπ Κλαρκ, με τους Πήτερ Μπίλινγκσλυ, Μελίντα Ντίλον, Ντάρεν ΜακΓκάβιν, Ίαν Πετρέλα.

Βρισκόμαστε στα χρόνια του '40, με τις γιορτές να πλησιάζουν και τον 9χρονο Ράλφι να κολλάει το πρόσωπό του στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος για να θαυμάσει από όσο πιο κοντά γίνεται το όνειρό του: το αεροβόλο του του Ρεντ Ράυντερ. Όμως, κάθε φορά που προσπαθεί να το φέρει πλαγίως στη μητέρα του, τη δασκάλα του ή ακόμα και στον Άι Βασίλη του πολυκαταστήματος, η απάντηση που παίρνει είναι πάντοτε η ίδια: "Θα βγάλεις κάνα μάτι, μικρέ". Έτσι, οι μέρες περνούν, ο Ράλφι εξακολουθεί να σκαρφίζεται τρόπους να αποκτήσει το αεροβόλο, την ίδια στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει τον νταή του σχολείου, τις παραξενιές των γονιών του και έναν ολόκληρο κόσμο γύρω του που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει.

Τον σκηνοθέτη Μπομπ Κλαρκ τον θυμόμαστε (ίσως) από ταινίες όπως τα δύο πρώτα "Porky's" το λιγότερο αξιομνημόνευτο "Νικ ο Καυγατζής", με τον Συλβέστερ Σταλλόνε και κάποια τρόμου στα '70s, μεταξύ των οποίων υπάρχει και ο "Τρόμος στο Παρθεναγωγείο" (Black Christmas) το οποίο ξαναγυρίστηκε μάλιστα το 2019 και προβλήθηκε και στην Ελλάδα ως "Μαύρα Χριστούγεννα". Το 1983 λοιπόν, ο κ. Μπομπ Κλαρκ αναλαμβάνει να γυρίσει τη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" (ο ελληνικός τίτλος ανήκει από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, καθώς η ταινία δεν βγήκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες) που αποτελούσε διασκευή του αυτοβιογραφικού βιβλίου "In God We Trust: All Others Pay Cash" του Τζην Σέπερντ. Ο ίδιος ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης υπογράφουν το σενάριο, παρέα με τον Λη Μπράουν και μάλιστα ο Σέπερντ είναι αυτός που ακούγεται να αφηγείται την ταινία ως ενήλικος Ράλφι. Τίποτα και κανείς εξ όλων αυτών δεν υποσχόταν κάτι το μεγαλειώδες και κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος ο Μπομπ Κλαρκ να είχε στο μυαλό του μια σκανδαλιάρα οικογενειακή κωμωδία και τίποτα περισσότερο. Όπως και αυτό γύρισε στην ουσία, μια χαριτωμένη, αστεία στα σημεία της ταινία, θεωρητικά απευθυνόμενη σε μικρούς θεατές και στις οικογένειές τους. Ούτε αυτοί πάντως έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν το φιλμ βγήκε στις αίθουσες, με την πορεία του να είναι εντελώς απογοητευτική. 

Καθώς, περνούσαν τα χρόνια, όμως, συνέβη κάτι μαγικό. Οι θετικές κριτικές της Α' Προβολής φάνηκαν να έχουν δίκιο αφού είχαν εντοπίσει στην ταινία ένα υπόγειο χιούμορ και μια κριτική διάθεση που την έκανε να ξεχωρίζει από μια απλή παραγωγή για όλη την οικογένεια. Δεν ξέρω αν όλο αυτό συνέβη τυχαία ή εάν ήταν στις προθέσεις των δημιουργών, αλλά η σάτιρα στην αγία αμερικανική οικογένεια φαίνεται πως δουλεύει όλο και περισσότερο με κάθε χρόνο που περνά, ενώ ειδικά σήμερα στην τόσο ενοχλητικά πολιτικώς ορθή εποχή που ζούμε η "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" φαντάζει τόσο βέβηλη και αναιδής που αγγίζει τα όρια του cult. Ένα παιδί 9 ετών θέλει να αγοράσει πραγματικό αεροβόλο, δηλαδή φανταστείτε το αυτό να συμβαίνει σε σημερινή ταινία. Ή φανταστείτε τι επέφερε στο σήμερα η εποχή όταν κάτι τέτοιο φάνταζε φυσιολογικό. Πέραν όλων αυτών των σημειολογικών, η ταινία είναι σαφέστατα διασκεδαστική, ο πιτσιρικάς Πήτερ Μπίλινγκσλυ που υποδύεται τον Ράλφι είναι απολαυστικός ενώ κάποιες σκηνές της όπως αυτή με το πόδι-πορτατίφ έχουν μείνει στην ιστορία. Η ταινία επελέγη να διατηρηθεί από το National Film Registry της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για την "πολιτιστική, ιστορική και αισθητική της αξία".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)