The Unholy (2021)


Ελληνικός τίτλος: Η ανίερη

Ταινία τρόμου της Screen Gems σε σκηνοθεσία Ήβαν Σπηλιωτόπουλου, με τους Τζέφρυ Ντην Μόργκαν, Κρίκετ Μπράουν, Γουίλλιαμ Σάντλερ, Κέητι Άσελτον, Κάρυ Ελβς, Ντιόγκο Μοργκάντο.

Μετά την υποτιθέμενη επίσκεψη της Παναγίας, η Άλις, μια κωφάλαλη νεαρή κοπέλα, μπορεί εντελώς ανεξήγητα να ακούει και να μιλά, αλλά και να θεραπεύει τους αρρώστους. Καθώς ο κόσμος συρρέει στη μικρή της πόλη για να ζήσει το θαύμα, ένας κουρασμένος δημοσιογράφος σε δυσμένεια που είναι έτοιμος να βροντήξει τη ζωή του, μαθαίνει για τα γεγονότα σε αυτή την πόλη της Νέας Αγγλίας και τα θεωρεί μια ευκαιρία για αποκλειστικό κελεπούρι το οποίο θα μπορούσε να μοσχοπουλήσει. Μόνο που μολονότι στην αρχή δεν παρακολουθεί τίποτα περισσότερο από ορδές θρησκόληπτων και ευκολόπιστων ανθρώπων, αυτό που ακολουθεί τον κάνει να αναρωτιέται εάν η Άλις έχει δεχθεί τη χάρη της Παναγίας ή κάποιου πιο ζοφερού όντος.

Τυπικής αφήγησης ταινία θρησκοληπτικού τρόμου που σταδιακά φέρνει την ανατροπή, προσφέροντας καλοστημένες σκηνές φρίκης και κάμποσες τρομάρες. Είναι γεγονός πως τα φιλμ τρόμου που άπτονται θρησκειών λειτουργούν περισσότερο υποβλητικά στη συνείδηση του θεατή, γεγονός που η "Ανίερη" εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Η σκηνοθεσία του Ήβαν Σπηλιωτόπουλου (για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη), ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο με τον Τζέημς Χέρμπερτ (του Σπηλιωτόπουλου ήταν και το σενάριο της ταινίας "Ο Εξορκιστής του Βατικανού") εκμεταλλεύεται την πεπατημένη του είδους και τη σκοτεινιά της ιστορίας του με ικανοποιητικά αποτελέσματα και με σύμμαχό του τον σκωπτικό Τζέφρυ Ντην Μόργκαν στον ρόλο του δημοσιογράφου που ως επί το πλείστον κουβαλάει το μεγαλύτερο μέρος του φιλμ επάνω του. Καλοδουλεμένα τα εφφέ όπως και η φωτογραφία εξυπηρετούν και το έλα να δεις του φινάλε, προσφέροντας ένα τίμια τρομακτικό αποτέλεσμα, ασφυκτικά όμως κλεισμένο στα γνώριμα κλισέ του είδους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)