Shock (1946) (Α/Μ)



Ελληνικός τίτλος: Έγκλημα ή παραφροσύνη

Θρίλερ της Fox σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Λ. Γουέρκερ, με τους Βίνσεντ Πράις, Λυν Μπάρι, Φρανκ Λάτιμορ, Άναμπελ Σω, Στήβεν Νταν, Ρηντ Χάντλεϋ.

Η Τζάνετ Στιούαρτ, μια γυναίκα με κλονισμένα νεύρα, φτάνει στο ξενοδοχείο όπου θα συναντούσε τον σύζυγό της, που όλοι θεωρούσαν πως είχε σκοτωθεί στον πόλεμο. Καθώς εκείνος αργεί να έρθει στο ραντεβού τους, η Τζάνετ, άυπνη από την προσμονή, στέκει στο μπαλκόνι και βλέπει με τα ίδια της τα μάτια των ένοικο ενός διπλανού δωματίου να σκοτώνει μια γυναίκα με ένα κηροπήγιο. Το σοκ είναι μεγάλο για την εύθραυστη ψυχική της κατάσταση, με αποτέλεσμα όταν επιτέλους φτάνει ο σύζυγός της να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια από τον άνδρα που η Τζάνετ είχε δει το προηγούμενο βράδυ να διαπράττει φόνο.

Κλασικό και αξιοπρεπέστατο θρίλερ, το "Έγκλημα ή παραφροσύνη" μπορεί να είναι κυριολεκτικά B' Movie (όπως δηλώνεται άλλωστε και από τη μόλις 75' διάρκειά του), όμως φέρει την υπογραφή ενός μεγάλου στούντιο και τη σφραγίδα μιας φροντισμένης παραγωγής από την αρχή μέχρι το τέλος. Γυρισμένο αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το φιλμ κουβαλά τα τραύματα που αυτός άφησε πίσω του τόσο σε όσους συμμετείχαν όσο και σε αυτούς που είχαν μείνει πίσω να περιμένουν ή να θρηνούν τους δικούς τους. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ενασχόλησή του με την ψυχιατρική, επιστήμη στα σπάργανα ακόμα τότε, την οποία όμως κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε με τον τρόπο που αποτύπωσε την κλινική και τον εγκληματία γιατρό. Όπως και να έχει όμως, η ιστορία βγάζει νόημα χωρίς να κλωτσάει και χωρίς να καταφεύγει σε μπουρδολογίες, την ίδια στιγμή που συνδυάζει αρμονικά στοιχεία θρίλερ και νουάρ, χάρη στη σκύλα νοσοκόμα που υποδύεται με ψυχρή γοητεία η Λυν Μπάρυ. Ιδανική επιλογή για τον ρόλο του ψυχιάτρου ο εντυπωσιακός Βίνσεντ Πράις, που στην συνέχεια δυστυχώς τυποποιήθηκε σε ταινίες αντίστοιχου είδους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)