The Vampire Bat (1933) (Α/Μ)


Ταινία τρόμου της Majestic σε σκηνοθεσία Φρανκ Ρ. Στρέγιερ, με τους Λάιονελ Άτγουιλ, Φέυ Ρέυ, Μέλβυν Ντάγκλας, Μωντ Έμπουρν, Τζωρτζ Ε. Στόουν, Ντουάιτ Φράι.

Όταν οι κάτοικοι του Κλάινεσλος στην Αυστρία αρχίζουν να πεθαίνουν από απώλεια αίματος, φουντώνουν οι φήμες για επανεμφάνιση του βαμπιρισμού. Μολονότι ο αστυνομικός επιθεωρητής Καρλ Μπρετσνάιντερ αντιμετωπίζει τα λόγια αυτά με σκεπτικισμό, ζητά τη βοήθεια του δρ. φον Νίεμαν για μια επιστημονική εξήγηση των φόνων. Καθώς τα θύματα αυξάνονται, μαζί με τον πανικό αλλά και την έλευση κάποιων μεγάλων νυχτερίδων, οι υποψίες πέφτουν στον Χέρμαν Γκλάιμπ, έναν νεαρό περιορισμένης νοημοσύνης εξ αιτίας της αγάπης που δείχνει για τα ιπτάμενα τρωκτικά. 

Θα μπορούσε εύκολα να πει κανείς πως πρόκειται για αντιγραφή του "Δράκουλα" της Universal που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση δύο χρόνια νωρίτερα, χωρίς όμως να ισχύει κάτι τέτοιο. Γυρισμένη από ένα μικρότερο στούντιο και με φτωχό προϋπολογισμό, το "Vampire Bat" μπορεί σαφέστατα να επηρεάζεται από την ιστορία του Μπραμ Στόουκερ και από την αισθητική της ταινίας, όμως εξελίσσεται απρόσμενα διαφορετικά κάνοντας της ανατροπή. Ατμοσφαιρικό, καλογυρισμένο, με φροντισμένα σκηνικά (από δεύτερο χέρι όμως, καθώς είχαν φτιαχτεί για άλλες ταινίες) και gothic φωτογραφία, το φιλμ κινεί το ενδιαφέρον, προσφέρει αγωνία αλλά και μια ιστορική ματιά στο σινεμά της εποχής του μεγάλου κραχ. Μεγάλη επιτυχία στην εποχή του, έφερε λεφτά στη "φτωχή" Majestic, αποτελώντας σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)