Tenebre (1982)


Ελληνικός τίτλος: Τενέμπρε -Ο παρανοϊκός δολοφόνος

Ταινία τρόμου της Titanus σε σκηνοθεσία Ντάριο Αρτζέντο, με τους Άντονυ Φραντσιόζα, Τζουλιάνο Τζέμμα, Ντάρια Νικολόντι, Τζων Σάξον.

Ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας Πήτερ Νηλ ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη στη Ρώμη, για να προωθήσει το νέο του βιβλίο. Λίγο μετά την άφιξή του, δέχεται την επίσκεψη ενός αστυνομικού που του ανακοινώνει μια δολοφονία εμπνευσμένη από το μυθιστόρημά του. Παρά την αρχική του έκπληξη και την πίστη του πως πρόκειται περί απλής σύμπτωσης, λίγο αργότερα λαμβάνει επιστολή από τον δολοφόνο που δηλώνει τον σκοπό του να εξαλείψει κάθε διαστροφή. Με τους φόνους να συνεχίζονται, οι υποψίες πέφτουν σχεδόν σε όλους τους εμπλεκόμενους, την ίδια στιγμή που ο συγγραφέας βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των ερευνών όσο και του δολοφόνου.

Εμβληματική και υποδειγματική ταινία τρόμου από την Ιταλία, την εποχή που η χώρα μεσουρανούσε στο σινεμά του είδους, με περισσότερο αίμα και περισσότερη σάρκα από ό,τι το πιο συγκρατημένο mainstream Χόλυγουντ. Στο "Τενέμπρε", ο Ντάριο Αρτζέντο ξετυλίγει μια αστυνομική ιστορία με χιτσκοκική ειρωνεία και κλασικότροπη αφήγηση, σε περιτύλιγμα με εκτυφλωτικά χρώματα και ηδονοβλεπτική διάθεση που υπνωτίζουν. Με το αίμα να κυλά κατακόκκινο και ψεύτικο, τις κραυγές να προκαλούν τριγμούς στα ηχεία και την κάμερα να τραβάει πλάνα σε πρώτο πρόσωπο αποκρύπτοντας την αλήθεια μαζί με το πρόσωπο του δολοφόνου, το "Τενέμπρε" αναδεικνύει το μυστικό του που κρατά επτασφράγιστο μέχρι το τελευταίο καρέ, προσφέροντας πλουσιοπάροχα παραπλανητικές ενδείξεις που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα, χωρίς ποτέ όμως να χάνει τον ειρμό του και κυρίως χωρίς να χάνει ποτέ την αληθοφάνεια των γεγονότων. Και βέβαια, εν μέσω όλης αυτής της σφαγής των αθώων (;) κυριαρχεί η τότε καθάρια ματιά του σκηνοθέτη που γύριζε ένα σινεμά χωρίς ενοχές, με προσωπικό στυλ και με ένα ύφος ξεχωριστό που συνδύαζε ανερυθρίαστα το αμερικανικό νουάρ με το giallo. All time classic απόλαυση.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)