The Nun II (2023) (IMAX)


Ελληνικός τίτλος: Η καλόγρια ΙΙ

Ταινία τρόμου της New Line σε σκηνοθεσία Μάικλ Τσέηβς, με τους Ταΐσα Φαρμίγκα, Γιόνας Μπλοκέ, Στορμ Ράιντ, Σουζάν Μπέρτις, Άννα Πόπλγουελ.

Λίγο μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, η αδελφή Αϊρίν καλείται να ερευνήσει τον βίαιο φόνο ενός ιερέα. Οι πρώτες ενδείξεις την κάνουν να ανησυχήσει για κάτι περισσότερο επικίνδυνο, έως ότου μαθαίνει πως ο Μωρίς είναι ακόμα ζωντανός και πιθανότητα παραδομένος στον δαίμονα Βάλακ που κατόρθωσε να επιζήσει κρυμμένος στο σώμα του. Τώρα πια θα πρέπει να τον εντοπίσει στο οικοτροφείο θηλέων όπου εργάζεται ως επιστάτης, προτού ο δαίμονας αποκτήσει αυτό που επιθυμεί και χάσουν κάθε ευκαιρία να τον σταματήσουν.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας απλά πως η δεύτερη "Καλόγρια" είναι σαφώς καλύτερη από την πρώτη, κατόρθωμα βέβαια όχι και τόσο δύσκολο. Το σενάριο είναι πιο δομημένο, πέραν του τρόμου υπάρχει και ένα μυστήριο (τουλάχιστον στα πρώτα 30 λεπτά), υπάρχει και συναισθηματική εμπλοκή καθώς η αδελφή Αϊρίν καλείται να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο που της είχε σώσει τη ζωή και που τώρα έχει καταληφθεί από τον φρικτό δαίμονα που δεν σταματά μπροστά σε τίποτα. Από εκεί και μετά όμως, εκλείπει κάθε στοιχείο που θα έκανε την "Καλόγρια ΙΙ" να ξεχωρίσει στο είδος της. Σαφέστατα υπάρχουν τρομακτικές σκηνές, όπως και μια ζοφερή ατμόσφαιρα που περνά στον θεατή, όμως τα πάντα φαντάζουν αποστειρωμένα και καθώς πρέπει, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με κάθε ταινία τρόμου που βγαίνει από major studio. Κακά τα ψέματα, τα θρίλερ και τα τρόμου έχουν πρωτογενώς ανάγκη από την αλητεία και την αρρώστια που θα ενοχλήσουν συνολικά. Όταν αυτά αντικαθίστανται απλά από ξαφνικές τρομάρες, καλοφτιαγμένα εφφέ και από ήχους και μουσικές που καλούνται να σε τινάξουν από το κάθισμα, τότε μπορεί μεν να τρομάζεις στιγμιαία αλλά εν γένει νιώθεις ασφαλής, όπως ας πούμε όταν μπαίνεις σε μια τρομακτική ατραξιόν σε κάποιο θεματικό πάρκο. Μόνο που τα θρίλερ δεν πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια αλλά ακριβώς το αντίθετο, να σε βγάζουν από την ηρεμία σου και να σου ταράζουν τη ζωή όσο διαρκούν. Οπότε, τηρουμένων των αποστειρωμένων αυτών συνθηκών, η "Καλόγρια ΙΙ" καλά τα καταφέρνει, αλλά φαίνεται πως η ίδια είναι αυτή που φοβάται να βαδίσει σε πιο σκοτεινά μονοπάτια και να αποκτήσει τη δυναμική που θα της άξιζε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)