La campana del infierno (1973)


Ελληνικός τίτλος: Οι καμπάνες της κολάσεως

Θρίλερ σε σκηνοθεσία Κλαούντιο Γκουερίν Χιλ και Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ, με τους Ρενώ Βερλέ, Βίβεκα Λίντφορς, Αλφρέντο Μάγιο, Μαριμπέλ Μαρτίν, Νούρια Χιμένο.

Ο Χουάν, ένας νεαρός άντρας που είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρικό άσυλο, ολοκληρώνει τη θεραπεία του και επιστρέφει στο πατρικό του, όπου συναντά τη θεία του και τις κόρες της, η απληστία των οποίων τις οδήγησε να τον κατηγορήσουν για παράνοια, με σκοπό να εκμεταλλευθούν οι ίδιες τα λεφτά που του είχε αφήσει ο πατέρας του. Με τα αισθήματα μεταξύ τους να μην κρύβουν ίχνος συμπάθειας, ο Χουάν αρχίζει να ξεδιπλώνει το σχέδιο εκδίκησης που είχε καταστρώσει τα χρόνια του άδικου εγκλεισμού του.

Ατμοσφαιρική αλλά κάπως ακαταλαβίστικη ταινία συμπαραγωγής Ισπανίας-Γαλλίας, που μολονότι κινείται ξεκάθαρα στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ, σπαταλιέται αχρείαστα σε μεταφυσικές ανησυχίες που περισσότερο μπερδεύουν παρά εξυπηρετούν την εξέλιξη της ιστορίας. Δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις στις "Καμπάνες της κολάσεως" τη φροντισμένη τους αισθητική που προάγει το μυστήριο, όπως και το εύρημα της μεταφοράς αυτής της νέας, τεράστιας καμπάνας για την εκκλησία, η οποία διασχίζει δυσοίωνα την περιοχή. Όμως, η κεντρική ιδέα είναι λίγη για να μπορέσει να απλωθεί στα 93 λεπτά της διάρκειας, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε αμήχανες σιωπές ή σκηνές που μοιάζουν ξένες με την αφήγηση. Παρ' όλα αυτά, όλη αυτή η αμηχανία πλάθει παραδόξως μια υπνωτιστική ατμόσφαιρα που γοητεύει όσο κι αν στο σύνολό της έχουμε να κάνουμε με μια σαφώς αδύναμη ταινία. Η τραγική ειρωνεία είναι πως ο σκηνοθέτης Κλαούντιο Γκουερίν Χιλ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πέφτοντας από την σκαλωσιά του καμπαναριού στο σκηνικό της εκκλησίας. Την ταινία ολοκλήρωσε ο Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ, γεγονός που ίσως να εξηγεί ως έναν βαθμό τη διχασμένη της προσωπικότητα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)