Prey for the Devil (2022)


Ελληνικός τίτλος: Το φως του Διαβόλου

Ταινία τρόμου της Lionsgate σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Σταμ, με τους Ζάκλιν Μπάιερς, Κόλιν Σάλμον, Κρίστιαν Ναβάρο, Λίζα Πάλφρεϋ, Νίκολας Ραλφ.

Η Αδελφή Ανν είναι πεπεισμένη πως το κάλεσμά της είναι να γίνει η πρώτη γυναίκα εξορκιστής γι' αυτό και γράφεται στη σχολή της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία ανοίγει ξανά μετά από πληθώρα κρουσμάτων δαιμονισμού. Ένας από τους καθηγητές της εκεί αναγνωρίζει το έμφυτο χάρισμά της και της επιτρέπει να εκπαιδευθεί, αλλά και να παρακολουθήσει από κοντά το εξορκισμό ενός μικρού κοριτσιού που βρίσκεται στα όρια. Το θέμα είναι πως από τα σημάδια της συμπεριφοράς της μικρής, η Ανν είναι βέβαιη πως την έχει κυριεύσει ο ίδιος δαίμονας που είχε μπει μέσα στη μητέρα της πριν από πολλά χρόνια, γεγονός που καθιστά την εμπλοκή της ακόμη πιο επικίνδυνη για όλους.

Τυπικής γραφής αλλά καλοφτιαγμένη ταινία με εξορκισμούς, που ακολουθεί τη σιγουριά της πεπατημένης για να προσφέρει κάμποσες τρομάρες και σκηνές που κόβουν την ανάσα. Κακά τα ψέματα όμως, ο θρύλος των εξορκισμών είναι πλέον κορεσμένος στη μεγάλη οθόνη, με αποτέλεσμα καμιά ταινία να μην μπορεί να πάει τον μύθο δημιουργικά ένα βήμα παραπέρα. Οπότε, κάθε μία από τις πρόσφατες προσπάθειες έχουν απλά να επιδείξουν την όποια διαφοροποίηση στις διαπροσωπικές σχέσεις και στο παρελθόν των ηρώων σε συνδυασμό με την τεχνική (και σκιαχτική) αρτιότητα των μεταφυσικών σκηνών που συναγωνίζονται η μία την άλλη σε αγριότητα. Στην περίπτωσή μας, η ιστορία βασίζεται σε μια σειρά (δαιμονικών) συμπτώσεων για να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν της ηρωίδας μας που πιέζεται να διεκδικήσει τη θέση της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο αλλά και να πείσει τον αποστειρωμένο περίγυρό της για τον κίνδυνο που ελλοχεύει, σε συνδυασμό από κάμποσες τρομακτικές σκηνές, καλογυρισμένες και με εντυπωσιακά εφγέ, που όμως σχεδόν όλες τις έχουμε ξαναδεί, την ίδια στιγμή που επιστρατεύονται ήχοι, ξαφνικοί θόρυβοι και μουσικές που εγγυώνται την τρομάρα μας, χωρίς το παραμικρό στοιχείο έκπληξης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)