Le patient (2022)


Ελληνικός τίτλος: Ο ασθενής

Τηλεταινία θρίλερ των Arte/Netflix σε σκηνοθεσία Κριστόφ Σαριέ, με τους Τσόμιν Βέργκες, Κλοτίλντ Εμ, Ωντρέ Ντανά, Στεφάν Ριντώ.

Ο 19χρονος Τομά ξυπνά στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, χωρίς να γνωρίζει ούτε το γιατί ούτε το πότε βρέθηκε εκεί. Η Αννά, η ψυχολόγος που τον παρακολουθεί, προσπαθεί να βρει την κατάλληλη στιγμή και τον τρόπο για να του ανακοινώσει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του. Βλέπετε, ο Τομά βρισκόταν σε κώμα κατά τα τελευταία τρία χρόνια ύστερα από τη βάναυση δολοφονία της οικογενείας του, με μοναδική επιζώσα την αδελφή του, η οποία όμως αγνοείται. Οπότε, εκείνος είναι πλέον ο μοναδικός που μπορεί να εξηγήσει τι έγινε εκείνη τη μοιραία ημέρα, με τη διαφορά πως το μυαλό του δεν μπορεί να ανασύρει το παραμικρό.

Γυρισμένος για την τηλεόραση από το γαλλογερμανικό δημόσιο δίκτυο Arte σε σύμπραξη με το Netflix, ο "Ασθενής" αποτελεί ένα ενδιαφέρον εγχείρημα που συνδυάζει το ψυχολογικό θρίλερ με το whodunnit, βαδίζοντας αργά στα μονοπάτια του κενού μυαλού του νεαρού ήρωά του, στον οποίο ο πρωτοεμφανιζόμενος Τσόμιν Βέργκες προσδίδει μια απρόσμενη αλλοκοτιά, τόσο με τη φάτσα όσο και με την υπνωτιστική ερμηνεία του. Ιντριγκαδόρικη η ιστορία, βασισμένη στο εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Τιμοτέ Λε Μπουσέ, παίζει με την επίγνωση και με την αντίληψη του πρωταγωνιστή (αλλά και των θεατών) καθώς τόσο εκείνος όσο και εμείς προσπαθούμε να διαβάσουμε τα θραύσματα της μνήμης που παλεύει να ανακτήσει με τη βοήθεια της ψυχολόγου και των αποσπασματικών flashback. Του λείπει πάντως το νεύρο που θα του επέτρεπε να ανεβάσει ρυθμούς και να εντείνει την αγωνία, ειδικά κάπου εκεί προς το φινάλε, το οποίο μολονότι σοκάρει με την αποκάλυψή του, παραμένει αποστασιοποιημένα αδύναμο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)