W lesie dzis nie zasnie nikt (2020)


Ελληνικός τίτλος: Κανείς δεν κοιμάται στο δάσος απόψε

Ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία Μπάρτοζ Μ. Κοβάλσκι, με τους Τζούλια Βιένιαβα, Μισάλ Λούπα, Βικτόρια Γκάζιεφσκα, Σεμπάστιαν Ντέλα, Γκαμπριέλα Μούσκαλα.

Μια ομάδα νεαρών που είναι εξαρτημένοι σε απόλυτο βαθμό από τη σχέση τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συναντιούνται σε μια κατασκήνωση απεξάρτησης από τα κινητά και το Ίντερνετ. Αποκομμένοι από αυτό που έως τώρα γνώριζαν ως κοινωνική συναναστροφή, αναγκάζονται να μάθουν να επικοινωνούν με αγνώστους δια ζώσης και να γεμίσουν τις ημέρες τους με πρωτόγνωρες εμπειρίες και δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία. Μακριά από τον έξω κόσμο, μέσα σε ένα δάσος που φαντάζει ατελείωτο, κάποιοι από τους απρόθυμους αυτούς κατασκηνωτές ανακαλύπτουν ένα μισοφαγωμένο ελάφι στο διάβα τους, που έμοιαζε να είχε πέσει θύμα ενός άγριου θηρίου. Μόνο που πολύ γρήγορα και οι ίδιοι θα πέσουν θύματα της οργής αυτού του θηρίου, το οποίο μάλιστα δεν μοιάζει με κανένα από τα άγρια πλάσματα του δάσους.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Netflix είναι η επαφή που μας εξασφαλίζει με την κινηματογραφία χωρών οι οποίες δεν μας είναι ιδιαίτερα οικείες, τουλάχιστον ως προς την ολότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολωνία έχει αναδειχθεί μέσω της πλατφόρμας σε μια από τις μεγαλύτερες ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς αποδεικνύει τη γνώση και τη δυναμική της σε ταινίες εντελώς διαφορετικές από τις φεστιβαλικές που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε ή τις κλασικές δημιουργίες μεγάλων δημιουργών της χώρας. Πολύ σύγχρονο και ταυτόχρονα παγκόσμιο, το νέο κύμα ταινιών της Πολωνίας αποδεικνύει περίτρανα μια μεγάλη κινηματογραφική γνώση και εμπειρία και την ικανότητα των σκηνοθετών του να ελιχθούν σε διάφορα είδη των οποίων το ύφος και τις συμβάσεις σέβονται και τιμούν απόλυτα. Από αστυνομικά νουάρ όπως ο "Υάκινθος" και χριστουγεννιάτικες δραμεντί όπως η "Παράδοση μέχρι τα Χριστούγεννα", μέχρι τούτην εδώ την καθαρόαιμη σπλατεριά, η Πολωνία διεκδικεί τη θέση της στη σύγχρονη, παγκόσμια κινηματογραφία, μακριά από έθνικ και κουλτουριάρικες δεσμεύσεις. 

Στο θέμα μας τώρα, το "Κανείς δεν κοιμάται στο δάσος απόψε" είναι ένα κλασικό τρόμου κατασκήνωσης, στα χνάρια αγαπημένων και cult αμερικανικών παραγωγών, το οποίο χωρίς να προτείνει κάτι ολοκαίνουργιο σέβεται το θέμα του και τιμά τις προθέσεις του που δεν είναι άλλο από ένα απανωτό σερί αιματηρών δολοφονιών εφήβων μέσα στο δάσος, το οποίο οδηγεί σε μια αγωνιώδη κλιμάκωση χωρίς να χάνει την επαφή του με τον απαιτούμενο ρεαλισμό. Αίμα, σάρκες, φρικτοί δολοφόνοι, παραμορφωμένα πρόσωπα και σώματα συνθέτουν ένα χορταστικά αιματηρό ταξίδι σε ένα δάσος το οποίο δεν θα θέλατε να δείτε ούτε σε φωτογραφία. Οι συμβάσεις σε ρόλους και χαρακτήρες δηλώνουν όλες παρούσες μεν, όμως η σεναριακή και σκηνοθετική ανεμελιά που δεν φοβάται να ποντάρει στην ωμή φρίκη και στον αποτροπιασμό για να επιτελέσει το έργο της, αποζημιώνει όλους εμάς που αγαπάμε τις τρομακτικές διαδρομές -από μακριά.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)