The Eyes of Orson Welles (2018)


Ελληνικός τίτλος: Το βλέμμα του Όρσον Γουέλς

Ντοκυμανταίρ σε σκηνοθεσία Μαρκ Κάζινς, ο οποίος βυθίζεται στον εικαστικό κόσμο του θρυλικού σκηνοθέτη και ηθοποιού, αποκαλύπτοντας τις άγνωστες καλλιτεχνικές πτυχές του.

Σίγουρα όχι το ντοκυμανταίρ που θα περιμένατε να δείτε για τον μεγάλο αυτό δημιουργό, "Το Βλέμμα του Όρσον Γουέλς" είναι ένα βαθιά συναισθηματικό κινηματογραφικό δοκίμιο με ματιά εξίσου προσωπική και υποκειμενική. Μακριά από τη βιογραφική καταγραφή της ζωής και της φιλμογραφίας του, ο Μαρκ Κάζινς, δημιουργός της εξαιρετικής σειράς ντοκυμανταίρ "Η οδύσσεια του κινηματογράφου", αφήνει την ταινία να πλανηθεί στις δημιουργικές διαδρομές του μυαλού του Γουέλς, σχεδόν κυριολεκτικά μέσα από το βλέμμα του ίδιου, ξεναγώντας μας σε σκίτσα, σχέδια και πίνακες που είχε φτιάξει με τα ίδια του τα χέρια. Ταυτίζοντας αυτό το εν πολλοίς άγνωστο εικαστικό έργο με τη ζωή και τη φιλμογραφία του, η ταινία επιχειρεί να αποτυπώσει μια εναλλακτική ανάγνωση της εκκεντρικής ιδιοφυίας που άφησε το στίγμα της στο σινεμά. Άλλωστε τα έργα αυτά έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με τη δημιουργική προεργασία των ταινιών του, αφού τα περισσότερα αφορούν σχέδια για τους βασικούς χαρακτήρες, σκηνογραφικές κατευθύνσεις ή ακόμα και ιδέες για έργα που δεν γυρίστηκαν ποτέ. 

Η χαρακτηριστική σε τονικότητα και εκφορά φωνή του Κάζινς, σε συνδυασμό με τα σκίτσα που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας με αισθητική ανωτερότητα, προκαλούν μια υπνωτιστική ατμόσφαιρα, σχεδόν σουρεαλιστική, θέτοντας την οθόνη -άρα και τον θεατή- στην οπτική του Όρσον Γουέλς, σε μια προσπάθεια να συνδεθούμε με το μυαλό και το βλέμμα του. Με γυρίσματα σε τόπους που στιγμάτισαν τη ζωή και την καριέρα του συνδέει άρρηκτα τα σκίτσα με στιγμιότυπα, μέρη και ανθρώπους της ζωής το και παντρεύοντας φιλμ αρχείου με δραματοποιημένες αναπαραστάσεις, το "Βλέμμα του Όρσον Γουέλς" αποκτά τη δική του σινεφίλ οντότητα, είτε ως αγιογραφία (ο Κάζινς ουδέποτε κρύβει τις προσωπικές του απόψεις) είτε ως ψυχεδελικό τριπάκι στα άδυτα αυτού του υπέροχου μυαλού. Δεν είναι το τυπικό βιογραφικό ντοκυμανταίρ που απευθύνεται στους πάντες (υπάρχουν τόσα πολλά άλλωστε) μα μια ταινία δοκιμιακής προσέγγισης για θεατές που αναζητούν έναν σινεφίλ συνδυασμό γνώσης και κριτικής σκέψης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)