Ostatnia wieczerza (2022)


Ελληνικός τίτλος: Κολαστήριο

Ταινία τρόμου του Netflix σε σκηνοθεσία Μπάρτοζ Μ. Κοβάλσκι, με τους Πιοτρ Ζουράφσκι, Όλαφ Λουμπαζένκο, Σεμπάστιαν Στάνκιεβιτς, Λεχ Ντύμπλικ.

Ένας αστυνομικός παρεισφρέει ως μοναχός σε ένα μοναστήρι στην πολωνική ύπαιθρο, το οποίο θεωρείται άσυλο δαιμονισμένων. Η αποστολή του Μάρεκ είναι να αποκαλύψει την απάτη των ανθρώπων της μονής που φαίνεται πως διεκδικούν χρήματα για να συντηρούν και να θεραπεύουν τους δήθεν δαιμονισμένους, ενώ στην πραγματικότητα έχουν σημειωθεί ανεξήγητες εξαφανίσεις ανθρώπων, των οποίων τα τελευταία σημεία ζωής τούς ήθελαν να νοσηλεύονται στη μονή. Παρά τη φαινομενικά οργανωμένη κάλυψη της πραγματικής του ταυτότητας, πολύ σύντομα οι ενέργειές του τον θέτουν στο στόχαστρο των ηγουμένων, καθώς η περιέργεια και οι κινήσεις του κινούν υποψίες.

Σκοτεινό, άρρωστο και ατμοσφαιρικό ταινιάκι τρόμου από την Πολωνία που χάρη στο Netflix έχουμε την ευκαιρία να διακρίνουμε πως την ψάχνει αρκούντως με το είδος και μάλιστα με σχετική επιτυχία. Το "Κολαστήριο" ξεκινά υποδειγματικά καθώς μετά από το flashback της έναρξης που σε πετάει στα Τάρταρα, ξεκινά την αφήγηση μεστά και με υψηλή αισθητική, χρησιμοποιώντας με λειτουργικό τρόπο φωτογραφία και σκηνικά, που παρουσιάζουν το μοναστήρι απειλητικά αλλόκοσμο. Το ίδιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σταδιακή κορύφωση του μυστηρίου, με τον αστυνομικό να προσπαθεί να εντοπίσει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί μέσα και με την καθημερινότητα να απεικονίζεται απειλητικά δυσοίωνη και ιδιαίτερα ενοχλητική για το στομάχι μας. Όταν όμως το μυστήριο αρχίζει να ξεδιαλύνεται και η φρίκη της πραγματικότητας έρχεται τελικά στο φως, το σενάριο παθαίνει ένα δημιουργικό κοκομπλόκο και ξεκινά να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, χωρίς ουσιαστική εξέλιξη μεν αλλά τουλάχιστον με πλούσιες δόσεις τρόμου και gore που θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις του είδους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)