Πάτερ Γκομένιος (1982)


Κωμωδία της Γ. Καραγιάννης & Σια, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού, με τους Σωτήρη Μουστάκα, Σωτήρη Τζεβελέκο, Αλίκη Καμινέλη, Κατερίνα Γιουλάκη, Θάλεια Παπάζογλου, Σούλη Σαμπάχ, Βίνα Ασίκη.

Ο Μένιος, ένας αθεράπευτος γυναικάς, αποφασίζει επιτέλους να νοικοκυρευτεί. Έτσι, παντρεύεται τη Σούλα που την αγαπά πολύ, αλλά μαζί τους κουβαλιέται και η πεθερά του, η Ζωζώ, που του κάνει τον βίο αβίωτο. Η παρουσία της μέσα στο σπίτι κάνει τον Μένιο να αδυνατεί να εκπληρώσει τα συζυγικά του καθήκοντα, οπότε μην αντέχοντας την κατάστασή του, ειδικά μετά το "ένδοξο" παρελθόν του, τα παρατάει όλα και πάει σε μοναστήρι, όπου και συμβαίνει ξανά το "θαύμα" με τις γυναίκες που του ζητούν την ευλογία του.

Αρχές των 80s και το ελληνικό σινεμά επανακάμπτει στις οθόνες, αλλά με ταινίες σαν αυτήν. Η όποια αίγλη της Finos.αγνοείται και η Γ. Καραγιάννης κυριαρχεί στην αγορά με αντίστοιχου ύφους παραγωγές που όμως έκοβαν εισιτήρια. Ως προς την επιτυχία τους στα ταμεία, θα πρέπει να λάβουμε υπ'όψιν μας πως εκείνα τα χρόνια το νεοεκλεγέν ΠΑΣΟΚ είχε κόψει όλα τα ελληνικά σήριαλ από την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ (ΕΡΤ2) καθώς δεν ανταποκρίνονταν στα στάνταρ της νέας διοίκησης. Έτσι, ο μοναδικός τρόπος να δεις ελληνικό έργο (και πρωτίστως κωμωδία) ήταν ο κινηματογράφος. 

Στην προκειμένη περίπτωση, τα πάντα είναι μια ξεπέτα για εύκολη πλάκα (και χρήμα), με ένα σενάριο αχταρμά, μπόλικα σεξουαλικά υπονοούμενα και έναν Σωτήρη Μουστάκα να αυτοσχεδιάζει πλακίτσες μπροστά στην κάμερα. Προσθέστε και κοινωνικοπολιτικά σχόλια για την τότε διοίκηση της Εκκλησίας ως προς κάποια σκανδαλάκια που είχαν βγει στο φως και έχετε θέαμα που θυμίζει μπουλούκι και το ελληνικό σινεμά να κάνει όπισθεν ολοταχώς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)