The Commuter (2018)


Ελληνικός τίτλος: Ο επιβάτης

Περιπέτεια του Studiocanal, σε σκηνοθεσία Ζωμ Κολλέ-Σερά, με τους Λίαμ Νήσον, Βέρα Φαρμίγκα, Πάτρικ Γουίλσον, Σαμ Νηλ, Ρόλαντ Μόλερ, Ελίζαμπεθ ΜακΓκόβερν, Φλόρενς Πιου.

Ο τέως αστυνομικός και σήμερα ασφαλιστής Μάικλ ΜακΚώλεϋ επιβιβάζεται στο απογευματινό προαστιακό τραίνο για το σπίτι του, όπως κάνει κάθε απόγευμα τα τελευταία δέκα χρόνια. Μόνο που σήμερα, η διαδρομή θα είναι εντελώς διαφορετική. Από τη μία, μόλις του ανακοίνωσαν πως απολύεται και η έγνοια του είναι πώς θα το πει στη γυναίκα του και πώς θα αντιμετωπίσει τα έξοδα που προκύπτουν από την εγγραφή του γιου του στο κολέγιο. Από την άλλη, μια γοητευτική γυναίκα τον προσεγγίζει μέσα στο τραίνο και του προσφέρει 100 χιλιάδες δολάρια, εάν κατορθώσει να εντοπίσει έναν όχι τακτικό επιβάτη στον συρμό, ο οποίος μεταφέρει ένα σακίδιο. Έχει διορία μέχρι να φτάσει το τραίνο στον τερματικό σταθμό και σε περίπτωση που δεν δεχτεί, διακυβεύεται η ζωή της γυναίκας του και του γιου του.

Τιμίων προθέσεων αλλά μεγαλεπήβολων προδιαγραφών ταινία δράσης με τον Λίαμ Νήσον ακόμα μία φορά να βρίσκεται στον ρόλο ενός συνηθισμένου ανθρώπου που πρέπει να αντιμετωπίσει εξαιρετικές περιστάσεις. Γρήγορο και έξυπνο στην αρχική του σύλληψη, το χάνει στις λεπτομέρειες, αφού καλές μεν οι προθέσεις αλλά δύσκολη η υλοποίησή τους. Από τη μια έχουμε το σενάριο που στο άγχος του να εντυπωσιάζει διαρκώς, καταφεύγει σε υπερβολές που δεν είναι απόλυτα πιστευτές. Από την άλλη, είναι και η παραγωγή που χωλαίνει σε ορισμένα σημεία, καθώς το κατασκευασμένο σε στούντιο τραίνο δεν πείθει απόλυτα ως προς τον ρεαλισμό του. Είναι απολαυστικό, πάντως, και σίγουρα καθόλου πληκτικό, αφού από την αρχή έως το τέλος συμβαίνουν πράγματα στην οθόνη που σαφέστατα αποσπούν την προσοχή σου εκείνη τη στιγμή από τις σεναριακές τρυπούλες, τους προσχηματικούς χαρακτήρες και από τα ημιτελή εφφέ. Αναμφισβήτητα καλή και τίμια στο είδος της, απλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερη αν ξεπερνούσε το άγχος της για εντυπωσιασμό και ανατροπές.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)