Αγνές ψυχές (1959) (Α/Μ)


Οικογενειακή ηθογραφία της εταιρείας Ολυμπιακή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Διζικιρίκη, με τους Βαγγέλη Ιωαννίδη, Τάκη Ηρωδιάδη, Τίτο Βανδή, Ταϋγέτη Μπασούρη, Γιάννη Καλατζόπουλο, Μίρκα Καλατζοπούλου.

Ένα μικρό, ορφανό τσοπανόπουλο μεγαλώνει με την οικογένεια στην οποία εργάζεται, παρέα με τον πιστό του σκύλο, τον Λύκο, που κάποτε του είχε σώσει τη ζωή. Θέλοντας να μεγαλώσει όσο το δυνατόν πιο σωστά μπορεί, η οικογένεια που τον ανατρέφει  τον στέλνει στο σχολείο του χωριού, ώστε να μάθει γράμματα και να μπορέσει αργότερα να φτιάξει καλύτερα τη ζωή του. Μόνο που ο Λάμπρος, φοβισμένος καθώς είναι που φεύγει από το σπίτι για πρώτη φορά, παίρνει μαζί του το λυκόσκυλο, με αποτέλεσμα να πέσει θύμα κοροϊδίας από τα άλλα παιδιά, που ειρωνεύονται ακόμα και τα μπαλωμένα του ρούχα.

Πρέπει να είναι μια από τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ελληνικές ταινίες που εντάσσονται στην κατηγορία της "οικογενειακής", και μάλιστα με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε φυσικούς χώρους, αποκτά μια ρεαλιστική ταυτότητα, αλλά την ίδια στιγμή φανερώνει και τη φτώχεια της παραγωγής, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά. Από την άλλη, είναι και το σενάριο που δείχνει να εξαντλείται πολύ γρήγορα, με την όποια σύγκρουση και εξέλιξη της ιστορίας να δίνουν τη θέση τους σε επεισοδιακά περιστατικά. Έχει, όμως, πράγματι ένα ενδιαφέρον το φιλμ, τόσο ως προς το είδος του, όσο και για το σκυλάκο που πρωταγωνιστεί. Φιντέλ τον έλεγαν, όπως διαβάζουμε στους τίτλους έναρξης που μάλιστα τον αναφέρουν δεύτερο. Κι όταν λέω πως ο Φιντέλ "παίζει"στην ταινία, το εννοώ, καθώς είναι εκπαιδευμένος και συμμετέχει ενεργά, κάτι που επίσης δεν μπορώ να θυμηθώ σε άλλη ελληνική ταινία. Ιστορικής ως επί τω πλείστον σημασίας, καθώς οι αδυναμίες της είναι πολλές, οι "Αγνές Ψυχές" εκπροσωπούν ένα κινηματογραφικό είδος για το οποίο εντέλει το ελληνικό σινεμά αδιαφόρησε παντελώς. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Γιώργου Διζικιρίκη, ο οποίος γύρισε λίγες ακόμα (μεταξύ των οποίων πιο γνωστή είναι η "Βαβυλωνία" του 1970), προτού ασχοληθεί αποκλειστικά με το ντοκυμανταίρ. Ο μικρούλης Βαγγέλης Ιωαννίδης που παίζει τον Λάμπρο εμφανίστηκε σε κάποιες ακόμα, μέχρι το 1968. Είναι το αγοράκι στις "Μικρές Αφροδίτες".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)