Midnight sun (2018)


Ελληνικός τίτλος: Ο ήλιος του μεσονυχτίου

Αισθηματικό δράμα σε σκηνοθεσία Σκοτ Σπήερ, με τους Μπέλα Θορν, Πάτρικ Σβάρτσενέγκερ, Ρομπ Ριγκλ, Κουίν Σέπαρντ.

Ένα νεαρό κορίτσι έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του στο σκοτάδι, αφού η σπάνια ασθένεια από την οποία πάσχει (μελαγχρωματική ξηροδερμία) καθιστά θανατηφόρα οποιαδήποτε επαφή της με τον ήλιο. Πρόσχαρος άνθρωπος, παρ' όλα αυτά, η Κέητι ζει ευτυχισμένα με τον πατέρα της και με την εικόνα του Τσάρλι να διασχίζει το δρομάκι κάτω από το παράθυρό της από τα χρόνια του Δημοτικού. Και μια νύχτα, τον συναντά, στην αποβάθρα του μικρού σιδηροδρομικού σταθμού, εκεί όπου πηγαίνει για να παίζει στην κιθάρα τα τραγούδια της. Μολονότι δεν του λέει τίποτα για την κατάστασή της, η Κέητι συνειδητοποιεί πως μαζί του θα ήθελε να ζήσει τα πάντα.

Εφηβικής διάθεσης και ατμόσφαιρας ρομαντική ταινία που μολονότι κρατάει κατά το δυνατόν τα προσχήματα του ανάλαφρου love story δεν γίνεται ποτέ της ψεύτικα αισιόδοξη. Τρυφερό, γλυκανάλατο όσο χρειάζεται και με ένα αξιαγάπητο πρωταγωνιστικό δίδυμο (ο Πάτρικ Σβάρτσενέγκερ είναι μια ομορφότερη και νεαρότερη εκδοχή του πατέρα του), το φιλμ αφηγείται μονοσήμαντα την ιστορία του και αυτό είναι προς τιμήν του, κι ας έχουν βγει οι διάλογοι και η όλη ατμόσφαιρα από το εγχειρίδιο εφηβικών αισθηματικών ταινιών. Σίγουρα, το θέμα της ταινίας (που αποτελεί remake της ιαπωνικής παραγωγής του 2006 "Τaiyô no uta" -που μεταφράζεται σε κάτι σαν "ένα τραγούδι για τον ήλιο"), προσφέρεται και για πιο σκοτεινή ανάγνωση και ενδεχομένως με περισσότερο εσωτερικές αναζητήσεις. Εδώ επελέγη η προσέγγιση ενός ξεκάθαρου love story και εφόσον εξυπηρετείται σωστά τι μας μέλλει εμάς πώς αλλιώς θα μπορούσε να είχε γυριστεί; Το μόνο που σίγουρα μπορώ να πω -πέραν των κλισέ διαλόγων- είναι πως η σκηνοθεσία είναι εξίσου ανέμπνευστη και απλά εικονογραφεί την ιστορία χωρίς τρελές απαιτήσεις σε ερμηνείες και στυλ. Είναι τίμιο, όμως, και αρκούντως ιλουστρασιόν παρά το τραγικό του θέμα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)