Maggie's Plan (2015)


Ελληνικός τίτλος: Η Μάγκι έχει σχέδιο

Κομεντί της Protagonist, σε σκηνοθεσία Ρεμπέκα Μίλλερ, με τους Γκρέτα Γκέργουικ, Ήθαν Χωκ, Τζούλιαν Μουρ, Μπιλ Χάντερ, Τράβις Φίμελ, Μάγια Ρούντολφ.

Η Μάγκι αποφασίζει πως θέλει να κάνει παιδί και να το μεγαλώσει μόνη της. Ζητά λοιπόν από έναν παλιό της συμφοιτητή να γίνει δωρητής σπέρματος, αλλά στο μεταξύ γνωρίζεται με τον Τζων, συγγραφέα σε δημιουργική κρίση, παντρεμένο με την Τζωρτζέτ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Οι συζητήσεις τους έχουν ενδιαφέρον, ιδιαίτερα όταν ο Τζων τής δίνει να διαβάσει το μυθιστόρημά του και όλο αυτό οδηγεί σε έρωτα, σχέση και γάμο, με τη Μάγκι να αποκτά παιδί βάσει του σχεδίου της, αλλά ταυτόχρονα άντρα και δύο ακόμα παιδιά -τα δικά του. Όσο ο καιρός περνά, η Μάγκι διαπιστώνει ότι δεν ακολούθησε το αρχικό της σχέδιο και καταστρώνει ένα άλλο: να επανασυνδέσει τον Τζων με την Τζωρτζέτ.

Ανεξάρτητη αμερικανική χαριτωμενιά που ακολουθεί τις προδιαγραφές της σκεπτόμενης κομεντί, βάζοντας τους πρωταγωνιστές της να συζητούν και να αναλύουν φιλολογικά και φιλοσοφικά θέματα. Πρόκειται περί ενός ξεκάθαρου sub-genre που κινείται μεταξύ του Γούντυ Άλεν και της κλασικής ρομαντικής κωμωδίας, αφού η ίδια ιστορία χωρίς τις αμπελοφιλοσοφίες των ηρώων της θα μπορούσε να ήταν ταινία της Νόρα Έφρον, ας πούμε. Αυτό το άγχος του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου να μιλά ακατάπαυστα επί παντός επιστητού για να θεωρηθεί σοβαρός έχει ισοπεδώσει πολλές απόπειρες για κάτι φρέσκο γι΄αυτό και η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθώς έρχεται και σατιρίζει σχεδόν αυτούς τους μπουρδολόγους φιλοσοφημένους νεοϋρκέζους που νομίζουν πως κάθε τους λέξη έχει την ίδια βαρύτητα με τα τσιτάτα που ξεστομίζουν. Η απελευθερωμένη Μάγκι πέφτει στην παγίδα του καλά ενορχηστρωμένου σχεδίου της, ο εκκεντρικός συγγραφέας Τζων δεν έχει κολλήσει γιατί μπλοκάρισε δημιουργικά μα γιατί δεν έχει τι να πει, ενώ η φαινομενικά σκύλα προφεσόρισα σύζυγός του είναι περισσότερο αστή από όσο θέλει να δείχνει. Το πρωταγωνιστικό τρίο είναι πλήρως εντός θέματος και η σκηνοθεσία δείχνει να ακολουθεί το "ανεξάρτητο πνεύμα" του σεναρίου που στην ουσία αυτοσαρκάζεται.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις κομεντί, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)