Καπετάνιος για κλάματα (1961) (Α/Μ)



Κωμωδία του Νίκου Σαμπατάκου, σε σκηνοθεσία Απόστολου Τεγόπουλου και Κώστα Χατζηχρήστου, με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Γιώργο Καμπανέλλη, Μάρθα Καραγιάννη, Νίκο Φέρμα, Μάγια Μελάγια.

Ο Σίμος είναι ανθυποπλοίαρχος σε εμπορικό πλοίο που κυβερνά ένας καπετάνιος που είναι πάντα τύφλα στο μεθύσι. Καλόκαρδος άνθρωπος, δέχεται να βοηθήσει τον Μάνο, τον υποπλοίαρχο, να ξεμπλέξει από μία υποχρέωση. Κάποτε ο Μάνος είχε υποσχεθεί σε έναν συνάδελφό του να παντρευτεί την αδελφή του και τώρα πια πλησίαζε η ώρα να εκπληρώσει τη συμφωνία. Αμήχανος όμως μπροστά στο ενδεχόμενο ενός γάμου με μια κοπέλα που δεν είχε δει ποτέ του, ζητά από τον Σίμο να εμφανιστεί στη θέση του για να δει μήπως η υποψήφια νύφη είναι καμιά άσχημη γεροντοκόρη. Ο Σίμος δέχεται αλλά όταν αντικρίζει την πανέμορφη Μάρω αρχίζει να λέει ένα σωρό ψέματα για να την κάνει δικιά του.

Κλασική κωμωδία παρεξηγήσεων σε σενάριο Ηλία Λυμπερόπουλου και Κώστα Νικολαΐδη, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά και όχι και για πέταμα. Είναι σαφές πως η ταινία χτίστηκε επάνω στον Κώστα Χατζηχρήστο που συν-σκηνοθετεί (προφανώς τον εαυτό του) και κάνει τα γνωστά δικά του, πάντως με ένα στοιχειώδες μέτρο. Εξάλλου αυτόν θα πλήρωναν οι θεατές να δουν οπότε όλα επιτρέπονταν. Δεν είναι κάτι σπουδαίο, αλλά έχει κάποιες καλές σκηνές, πρωτίστως με τον Νίκο Φέρμα και τη Μάγια Μελάγια που αν ήταν λίγο πιο καλογραμμένες θα έβγαζαν ακόμα περισσότερο (αυθόρμητο) γέλιο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)