Ένα έξυπνο, έξυπνο... μούτρο (1965) (Α/Μ)

 



Κωμωδία της Finos, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Ανδρεαδάκη, με τους Κώστα Βουτσά, Βασίλη Αυλωνίτη, Νίκο Ρίζο, Αντιγόνη Κουκούλη, Έλσα Ρίζου, Αλέκο Τζανετάκο, Νανά Σκιαδά.

Δύο συνέταιροι σε φαρμακοβιομηχανία αναγκάζονται να προσλάβουν τον Τηλέμαχο που εφορμά απρόσκλητος στο γραφείο τους ζητώντας δουλειά, αφού έχει ανακαλύψει τυχαία τις γυναικοδουλειές τους. Μολονότι δουλευταράς και ικανός καταφερτζής, προσπαθώντας να κουκουλώσει τα πράγματα, τα κάνει ακόμα χειρότερα, με αποτέλεσμα να τον απολύσουν. Ή μήπως όχι;

Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά ακόμα ενός θεατρικού του δίδυμου Πολύβιου Βασιλειάδη-Νίκου Τσιφόρου (Ο Τηλέμαχος τρύπωσε) που μάλιστα στην πραγματικότητα σκηνοθέτησε για τη Finos ο Γιάννης Δαλιανίδης, αλλά καθώς είχε γυρίσει ήδη πολλές ταινίες εκείνη την περίοδο, προτίμησε να μην εμφανιστεί στους τίτλους όπου αναγράφεται ως σκηνοθέτης ένας από τους μοντέρ της εταιρείας, ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης. Στο θέατρο είχε ανεβεί από τον θίασο Αυλωνίτη-Βασιλειάδου-Ρίζου, με τον Κώστα Χατζηχρήστο στον ρόλο του Τηλέμαχου, Είναι αναμφισβήτητα από τα πιο καλογραμμένα και έξυπνα θεατρικά, που διατηρεί τη φρεσκάδα του και στην κινηματογραφική του διασκευή με τον Γιάννης Δαλιανίδη στο σενάριο να κρατάει τη φόρμα του πρωτότυπου, μπολιάζοντάς την έντεχνα με τη δική του ματιά που τον έκανε να διακριθεί γρήγορα στην κομεντί. Στα μεγάλα ατού της ταινίας, οι συγκρατημένες ερμηνείες που αφήνουν τους κοφτούς και έξυπνους διαλόγους να βγάλουν το χιούμορ, χωρίς υπερβολές και μούτες. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)