Ryan's daughter (1970)





Ελληνικός τίτλος: Η κόρη του Ράιαν

Αισθηματικό δράμα εποχής της MGM σε σκηνοθεσία Ντέηβιντ Λην, με τους Ρόμπερτ Μήτσαμ, Σάρα Μάιλς, Τρέβορ Χάουαρντ, Κρίστοφερ Τζόουνς, Λήο ΜακΚερν, Τζων Μιλς, Μπάρυ Φόστερ.

Ένα μεγάλο σκάνδαλο συγκλονίζει το απομονωμένο χωριό του Κίραρυ στην Ιρλανδία το 1917. Η Ρόζυ Ράυαν, κόρη του κάπελα Τόμας Ράυαν και σύζυγος του δασκάλου Τσαρλς Σώννεσυ διατηρεί μια παθιασμένη σχέση με τον άγγλο ταγματάρχη Ράντολφ Ντόρυαν. Δεν είναι μόνο η εξωσυζυγική σχέση της ατίθασης Ρόζυ που ενοχλεί τους πατριώτες χωριανούς μα και το ότι ο εραστής της εκπροσωπεί την αγγλική κατοχή της Ιρλανδίας, σε μια εποχή που οι ακραίες φωνές της χώρας πρότειναν ακόμη και τη συμμαχία με τους Γερμανούς στον Α' Παγκόσμιο ώστε να ξεφορτωθούν τους Άγγλους μία και καλή από το νησί.

Δεν γυρίζονται ταινίες σαν αυτή πλέον. Κυριολεκτικά, όμως. Ποιο μεγάλο στούντιο θα επενδύσει σε μια τρίωρη αισθηματική υπερπαραγωγή για τις ανάγκες της οποίας έχτισαν ένα ολόκληρο χωριό στην ιρλανδική ερημιά ενώ περίμεναν έναν ολόκληρο χρόνο έως ότου μια μεγάλη καταιγίδα χτυπήσει την ακτή ώστε να την κινηματογραφήσουν υπό κανονικές συνθήκες; Μόνο τότε και ενδεχομένως μόνο ο Ντέηβιντ Λην που με την τεράστια εμπειρία από αντίστοιχα πονήματα (Λώρενς της Αραβίας, Δόκτωρ Ζιβάγκο) μπόρεσε να φέρει αυτό το τόσο φιλόδοξο έργο εις πέρας. Το εκτίμησε κανείς νομίζετε τότε; Όχι! Οι κριτικοί του επιτέθηκαν βάναυσα με κάποιους να παρομοιάζουν το φιλμ με τα αναγνώσματα που οι κυρίες διαβάζουν στο κομμωτήριο κάτω από το σεσουάρ ενώ άλλοι υπήρξαν ακόμα πιο ανελέητοι στα σχόλιά τους. Μπορεί το κοινό να αδιαφόρησε πλήρως και η ταινία να υπήρξε πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία (8η σε εισιτήρια ταινία του 1970, άθλος και λόγω της μεγάλης διάρκειας που "έκοβε" προβολές ανά κινηματογράφο), ο Ντέηβιντ Λην όμως ποτέ του δεν ξεπέρασε όλη αυτήν την επίθεση, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί από τον χάρτη για 14 ολόκληρα χρόνια, έως ότου γυρίσει την τελευταία του ταινία, το "Πέρασμα στην Ινδία" το 1984. 

Επιβλητική, συγκινητικά τραγική, με εικόνες που αποτελούν πραγματική μυσταγωγία και τον Ρόμπερτ Μήτσαμ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, όπως ο ίδιος κιόλας το είχε εξομολογηθεί, η "Κόρη του Ράυαν" είναι η επιτομή του αισθηματικού δράματος και του ιστορικού έπους, ανθρώπινη, βέβηλη και αυθάδης, με πλάνα και σκηνές που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη. Το βασανισμένο πρόσωπο του Κρίστοφερ Τζόουνς και η Super Panavision αχανής αμμουδιά με τα τεράστια κύματα θα σας στοιχειώνουν για πάντα. Κέρδισε Όσκαρ Β' Αντρικού (ο Τζων Μιλς στον ρόλο του τρελού του χωριού) και Φωτογραφίας (Φρέντι Γιανγκ), ενώ είχε προταθεί και στις κατηγορίες Α' Γυναικείου και Ήχου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)