Τα Ντερβισόπαιδα (1960) (A/M)



Κωμωδία του Στέλιου Τατασόπουλου και του Βασίλη Μπέτσου, σε σκηνοθεσία Στέλιου Τατασόπουλου, με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Θανάση Βέγγο, Φραγκίσκο Μανέλλη, Άννα Ματζουράνη, Νίκο Φέρμα, Άννα Τζιμούλη, Νίκο Ξανθόπουλο.

Δυο καταφερτζήδες, ολίγον τεμπέληδες μα καλόκαρδοι φίλοι δεν μπορούν να στεριώσουν σε δουλειά από τς γκάφες που κάνουν. Ο κουρέας κολλητός τους, προσπαθώντας να τους βοηθήσει, ζητά από τον εξάδελφό του που δουλεύει σε μια μεγάλη κατασκευαστική να τους βρει μια δουλειά σε κάποια από τις οικοδομές που χτίζουν. Έτσι όμως ο Πολύδωρος και ο Τρύφωνας μπλέκουν άθελά τους και στις ερωτοδουλειές του εξάδελφου, του Νίκου, που είναι ερωτευμένος με την κόρη του αφεντικού του.

Ολίγον slapstick και ολίγον ξώφαλτση ηθογραφία, η ταινία δεν βγάζει ακριβώς νόημα, αφού κατ' ουσίαν δεν έχει καν κεντρική ιδέα. Η ιστορία πηγαίνει άγαρμπα από τις περιπέτειες των δύο φίλων να βρουν (και το κυριότερο να κρατήσουν) μια δουλειά στην αισθηματική σχέση του Νίκου Ξανθόπουλου, αλλά αυτό που της αναγνωρίζεις είναι μια αφελής αθωότητα και ένα έξω καρδιά συναίσθημα που την περισώζουν από την πολύ φτωχή παραγωγή και από το πρόχειρο σενάριο. Πάντως, παρακολουθώντας το δίδυμο Βέγγου-Μανέλλη (ειδικά στην αστεία σκηνή που κλέβουν τα τηγανητά ψάρια της γειτόνισσας) σκέφτεσαι πως σε μια άλλη χώρα θα είχαν γυρίσει μαζί άπειρες slapstick ταινίες και θα είχαν κάνει τεράστια και ουσιώδη επιτυχία. Τέλος, έχουμε να κάνουμε ακόμη μία φορά με το ανεξήγητο φαινόμενο να ντουμπλάρονται οι πρωταγωνιστές με φωνές άλλων ηθοποιών, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση το παθαίνει ο Νίκος Ξανθόπουλος. Τη διανομή στους κινηματογράφους την είχε κάνει η Ανζερβός, χωρίς όμως να έχει εμπλακεί στην παραγωγή.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)