The Bachelor (2016)


Κωμωδία της Village σε σκηνοθεσία Αντώνη Σωτηρόπουλου, με τους Γιάννη Τσιμιτσέλη, Γιάννη Ζουγανέλη, Κατερίνα Γερονικολού, Αποστόλη Τότσικα, Θανάση Βισκαδουράκη, Νίκο Βουρλιώτη, Τόνια Σωτηροπούλου.

Πόσο λάθος μπορεί να πάει ένα αρχικά αθώο μπάτσελορ πάρτυ; Όπως αποδεικνύεται, πάρα πολύ λάθος! Ειδικά δε όταν η νύφη δεν μπορεί να τα μαζέψει και αντ' αυτού ενώνει την πιο επικίνδυνη παρέα κολλητών που μπορεί άνετα να φέρει την καταστροφή χωρίς καμία προσπάθεια. Βάλτε στην εξίσωση και έναν απελπισμένο στα όρια της τρέλας πεθερό και τότε η κατάσταση βγαίνει εντελώς εκτός ελέγχου.

Η ταινία πάντως δεν βγαίνει εκτός ελέγχου. Ομολογώ πως κάθισα να τη δω προκατειλημμένος (και όχι με την καλή έννοια) αλλά από περιέργεια ειδικά δε μετά την τρελή της επιτυχία στα ταμεία των κινηματογράφων και ξέρετε κάτι; Δεν το μετάνιωσα. Όλο μαζί, κατά έναν περίεργο τρόπο δουλεύει και εντελώς μεταξύ μας δεν νιώθεις πως κανένας δεν σε κοροϊδεύει. Εντάξει, δεν μπορείς να κάτσεις να μιλήσεις γα σοβαρές κινηματογραφικές αξίες και ουσία στην ιστορία, αλλά ας ηρεμήσουμε λίγο... Κωμωδία αντροπαρέας είναι, οπότε δεν θα απορούσα αν είχα να κάνω με ούγκανους στην οθόνη. Και το Χόλυγουντ άλλωστε έβγαζε κάμποσες τέτοιες (θυμάται κανείς το "Πάρτυ για Εργένηδες" του 1984 ή τα πιο πρόσφατα "Hangover";) αλλά θα μου πείτε ακόμα και για αυτές τις ταινίες είχε γράψει άνθρωπος καλό λόγο; Όχι! Μήπως είχαν γραφτεί καλά λόγια για το "Safe Sex"; Όχι!

Τώρα, μην περιμένετε πως θα θα βγω να υπερασπιστώ τις παρεξηγημένες καλλιτεχνικές αξίες της ταινίας επειδή και καλά αδικήθηκε από την πλειοψηφία των κριτικών και άλλα τέτοια γραφικά... Θα πω όμως αυτό: πέρασα καλά. Πιο καλά από όσο περίμενα μάλιστα, αφού σενάριο και σκηνοθεσία καταφεύγουν πολύ συχνά σε ένα ντελιριακό χιούμορ (πείτε το και "πλάκα") που δεν γίνεται να μην σε κάνει να γελάσεις. Είναι σαφείς οι επιρροές της ιστορίας από τη σειρά των "Hangover" όπως και η κινηματογράφηση που πάει να να γίνει μια βιντεοκλιπίστικη μεταφορά στα καθ' ημάς άλλων αντίστοιχων κωμωδιών από τα ξένα, όμως τίποτα δεν γίνεται υπό τη μορφή ξεπέτας. Εκεί που μπορείς να την ψέξεις την ταινία είναι ακριβώς σε αυτό: πως δεν ορθώνει ούτε δικό της ανάστημα, ούτε αρθρώνει δικό της κωμικό λόγο. Αυτή δε η βιντεοκλιπίστικη ματιά απομονώνει πολλές φορές κάποιες σκηνές, αποδυναμώνοντάς τις με αυτήν την επιτηδευμένη αργή κίνηση για παράδειγμα. Τέλος, εκεί που θα μπορούσε σίγουρα να είχε γίνει καλύτερη δουλειά είναι σε επίπεδο ερμηνειών, όπου δεν υπάρχει ο παραμικρός κοινός άξονας. Ο κάθε ηθοποιός επαναλαμβάνει απλά τον εαυτό του, είτε καλύτερα είτε χειρότερα, ανάλογα με το ταλέντο και την εμπειρία του, οπότε το καστ στο σύνολό του είναι ανομοιόμορφο. Γελαστικό, πολλά υποσχόμενο, αλλά αδύναμο στα σημεία, το "Bachelor" θα μπορούσε να ανήκει στο εντελώς παρεξηγημένο είδος της λαϊκής κωμωδίας που θα άνοιγε τις πόρτες των κινηματογράφων σε περισσότερους πρωτάρηδες θεατές και θα έστρωνε τον δρόμο για ένα πιο λαμπρό μέλλον του ελληνικού σινεμά. Με περισσότερα (αλλά και πιο προσεγμένα) "Bachelor" έχεις περισσότερες πιθανότητες και για πιο πολλές "Ευτυχίες", άρα και για πιο πολλούς "Κυνόδοντες".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ

Αν αγαπάτε τις κωμωδίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)