Ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη (1959) (Α/Μ)


Ιστορικό δράμα της Τζαλ Φιλμ σε σκηνοθεσία Στέφανου Στρατηγού, με τους Γκέλυ Μαυροπούλου,  Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Μιχάλη Νικολινάκο, Ζώρα Τσάπελη, Λυκούργο Καλλέργη, Αθανασία Μουστάκα, Βασίλη Κανάκη, Άγγελο Μαυρόπουλο.

Με τον Αλή Πασά να διαφεντεύει τα Ιωάννινα και με έναν νέο νόμο που προβλέπει φριχτή τιμωρία για τις παντρεμένες γυναίκες που απατούν τους άντρες τους, ο έρωτας της κυρά Φροσύνης με τον γιο τού Αλή, τον Μουχτάρ, είναι καταδικασμένος εν τη γενέσει του. Πόσω δε μάλλον όταν τη Φροσύνη (που είναι παντρεμένη με δύο παιδιά) την έχει βάλει στο μάτι και ο ίδιος ο Πασάς που στήνει μια ολόκληρη ίντριγκα για να απομακρύνει τον γιο του και να την κρατήσει για τον εαυτό του.

Πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Στέφανου Στρατηγού (ο οποίος για άγνωστους λόγους ντουμπλάρει και τη φωνή του Μιχάλη Νικολινάκου) με την τότε σύζυγό του Γκέλυ Μαυροπούλου να υποδύεται την πιο τραγική γυναικεία φιγούρα των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Οι ταινίες εποχής όμως θέλουν και χρήματα που εδώ δεν υπάρχουν. Οπότε με εξαίρεση κάποια εξωτερικά γυρίσματα στα Ιωάννινα, η παραγωγή είναι πάμφτωχη με τα ντεκόρ και τα κοστούμια να μην μπορούν να πείσουν για το παραμικρό. Ενδεχομένως εάν η ταινία ήταν τεχνικά καλύτερη να μην υπέφερε τόσο το τελικό αποτέλεσμα αλλά ούτε τον ήχο της μπορείς να παραβλέψεις ούτε τη μιζέρια στα χορευτικά, ούτε τα ψεύτικα μούσια. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έχει κάποιες καλές στιγμές αλλά κι αυτός τι να κάνει όταν αναγκάζεται να λέει "άφεριμ" κάθε δύο λεπτά; Να αναφέρω επίσης πως η ιστορία της κυρα-Φροσύνης έγινε ξανά ταινία τη σαιζόν που ακολούθησε από τον Γρηγόρη Γρηγορίου (Λίμνη των Στεναγμών), με την Ειρήνη Παππά και τον Ανδρέα Μπάρκουλη.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)