Jusqu'ici tout va bien (2019)


Ελληνικός τίτλος: Τα παράπονά σας στον Έφορο

Κομεντί των Mars/TF1 σε σκηνοθεσία Μοχαμέντ Χαμιντί, με τους Ζιλ Λελούς. Καμίγ Λου, Μαλίκ Μπενταλά, Σαμπρίνα Ουαζανί, Υγκό Μπεκέρ, Ανναμπέλ Λεγκρόν.

Ο Φρεντ Μπαρτέλ, επιχειρηματίας στον χώρο του merchandising, έχει μεταφέρει την έδρα της εταιρείας του σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο στο βόρειο Παρίσι, εκμεταλλευόμενος πλήρως τις φοροαπαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες ζώνες. Μόνο που ο Φρεντ έχει μεταφέρει την έδρα της εταιρείας και όχι την ίδια την εταιρεία η οποία εξακολουθεί να δουλεύει κανονικά από το κέντρο. Η Εφορία όμως τον εντοπίζει και τώρα αντιμετωπίζει πρόστιμο περίπου €1,8 εκατ. Η μοναδική διέξοδος που του προσφέρεται είναι να μετακομίσει στα αλήθεια την εταιρεία του εκεί, προσλαμβάνοντας και τον προβλεπόμενο αριθμό προσωπικού από την περιοχή.

Μην λέμε διαρκώς τα ίδια και ίδια... Το γαλλικό σινεμά είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παρακολουθεί και αντικατοπτρίζει την κοινωνία από όπου και εμπνέεται. Η πραγματικότητα της χώρας αντικατοπτρίζεται και στην κινηματογραφική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα ταινίες relevant του σήμερα και με θέματα που άπτονται της εποχής τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και εδώ, όπου μια συγκεκριμένη παράμετρος της αναπτυξιακής νομοθεσίας δίνει το έναυσμα για μια καλή ιδέα που όμως δεν αξιοποιείται στο έπακρο. Το σενάριο ξεκινά χαριτωμένα και με έναν σατιρικό τόνο αλλά γρήγορα καταφεύγει σε ευκολάκια που προδίδουν την αρχική πρόθεση. Ευχάριστο συνολικά και με κάποιες αστείες στιγμές αντίστροφου ρατσισμού, αλλά όσο προχωρά προς το φινάλε αντιλαμβάνεσαι την αμηχανία του να διαχειριστεί το θέμα του, οπότε και καταφεύγει σε απιθανότητες.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ
Για περισσότερες κομεντί, κλικ  εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)