Project Blue Book (Σαιζόν, 1,2 -2019-2020)

Σειρά επιστημονικής φαντασίας της A+E για το History, δημιουργία του Ντέηβιντ Ο'Λήρυ, με τους Άινταν Γκίλλεν, Μάικλ Μαλάρκυ, Λώρα Μένελ, Κσένια Σόλο, Νηλ ΜακΝτόνω, Μάικλ Χάρνεϋ.

ΗΠΑ, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β' Π.Π. Η αμερικανική κυβέρνηση συστήνει το σχέδιο της Κυανής Βίβλου, που σκοπό της έχει τη μελέτη και πρωτίστως τη λογική εξήγηση περιστατικών εμφάνισης Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων. Επικεφαλής των ερευνών τίθενται ο Δρ. Άλεν Χάυνεκ και ο Σμηναγός Μάικλ Κουίν, οι οποίοι μεταβαίνουν στις τοποθεσίες όπου έχουν παρατηρηθεί θεάσεις και συνομιλούν με αυτόπτες μάρτυρες. Με καταφανή τον σκοπό της αεροπορίας να "αδειάσει" μάρτυρες και περιστατικά και να παρουσιάσει εξηγήσεις που έχουν επιστημονική βάση, ακόμα κι αν στην ουσία φαντάζουν παράλογες ως προς τα γεγονότα και τις περιγραφές των μαρτύρων, ο Σμηναγός Κουίν ξεκινά τα καθήκοντά του παντελώς απαθής, θέλοντας απλά να ξεμπερδεύει με την κάθε υπόθεση, ακολουθώντας τους τύπους και υπακούοντας στις διαταγές του, ενόσω ο ο Δρ. Χάυνεκ αρχίζει να γίνεται όλο και περισσότερο καχύποπτος ως προς το τι πραγματικά συμβαίνει. Εν τω μεταξύ, καταμεσής της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου, μια γοητευτική ξανθιά γυναίκα, προφανώς πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης, πιάνει φιλίες με τη σύζυγο του Χάυνεκ.

Είναι σαν να βλέπεις τα X Files από την ανάποδη, χωρίς όμως love story μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών και ομολογώ πως, μολονότι στέκω πάντοτε ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι σε κάθε νέα αντίστοιχη σειρά, αυτή εδώ είναι καλύτερη από όσο νομίζει κανείς σε πρώτη ανάγνωση. Όσο αδόκιμο κι αν φαντάζει το πρωταγωνιστικό δίδυμο -τουλάχιστον σε πλαίσιο συναισθηματικής εμπλοκής με τον θεατή- η χημεία τους δουλεύει και το "bromance" που αναπτύσσεται σταδιακά ενισχύει τη δυναμική του κάθε επεισοδίου καθώς και τη συνολική ιστορία. Με περιστατικά παρμένα από πραγματικές υποθέσεις που είχε ελέγξει η Κυανή Βίβλος, το σενάριο του κάθε επεισοδίου στέκει κατά το δυνατόν αμερόληπτο στις εξηγήσεις που δίνει, κρατώντας όμως και το μυστήριο ανοιχτό για ενδεχόμενη συνωμοσία που καλύπτει την αλήθεια. Ο δε μικρός αριθμός επεισοδίων της πρώτης σαιζόν (μόλις 10) κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο χωρίς να επιτρέψει στην κεντρική ιδέα να ξεφουσκώσει ή να πλατειάσει. Φροντισμένο είναι και το επίπεδο της παραγωγής, με έξυπνα εφφέ που δεν προδίδουν τον προϋπολογισμό τους ούτε εκτίθενται, ενώ η φωτογραφία και η σκηνογραφία και τα κοστούμια αναπαριστούν κομψά και λειτουργικά το ύφος της εποχής. Στους εκτελεστικούς παραγωγούς συναντούμε και τον Ρόμπερτ Ζεμέκις. 

Εξίσου ικανοποιητικά τα πήγε και η δεύτερη περίοδος, χωρίς όμως να συμβεί και καμιά μεγάλη έκπληξη. Τα 10 νέα επεισόδια διατήρησαν τον μύθο και τα πρόσωπα του πρώτου κύκλου, ενώ δεν ήταν διόλου αδιάφορα τα περιστατικά που οι δύο πρωταγωνιστές κλήθηκαν να ερευνήσουν. Ιδιαίτερα προς το τέλος, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν μια πιο συναρπαστική τροπή, καθώς εντάχθηκαν με έξυπνο τρόπο και θεωρίες συνωμοσίας που κλείνουν το μάτι στον θεατή σχετικά με τη δολοφονία του Κέννεντυ. Ειδικά το τελευταίο επεισόδιο ήταν από τα πιο εντυπωσιακά (και ολίγον άγρια), αν και ήθελε ακόμα λίγο χρόνο για να ανασάνει η ιστορία. Το δε cliffhanger φινάλε του κύκλου υπόσχεται τα καλύτερα, ή μάλλον θα τα υποσχόταν, εάν το History δεν αποφάσιζε να ακυρώσει τη σειρά. Σύμφωνα πάντως με τους δημιουργούς του "Project Blue Book" η σειρά δεν διεκόπη λόγω κακών επιδόσεων αλλά επειδή το κανάλι αποφάσισε να σταματήσει τη μετάδοση σειρών μυθοπλασίας. Οπότε, με τα επεισόδια του τρίτου κύκλου να είναι ήδη όλα γραμμένα, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο η σειρά να επιστρέψει αλλά σε άλλη τηλεοπτική στέγη. Οψόμεθα.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως αληθινά περιστατικά από την Κυανή Βίβλο είχαν χρησιμοποιηθεί και σε μια άλλη αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας, το "Project U.F.O.", 27 συνολικά επεισοδίων, που είχε μεταδοθεί σε δύο σαιζόν από τον Φεβρουάριο του 1978 έως τον Ιούλιο του 1979 από το δίκτυο NBC. Στην Ελλάδα είχε παιχτεί από την ΕΡΤ με τον τίτλο "Υπόθεση U.F.O.".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)