Carefree (1938) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Στου χορού τον ίλιγγο

Μουσική κομεντί της RKO σε σκηνοθεσία Μαρκ Σάντριτς, με τους Φρεντ Ασταίρ, Τζίντζερ Ρότζερς, Ραλφ Μπέλαμυ, Λουέλα Γκήαρ, Τζακ Κάρσον, Κλάρενς Κομπ.

Αφού η αρραβωνιαστικιά του, η Αμάντα Κούπερ, τον χωρίζει για δεύτερη φορά, ο συντετριμμένος Στήβεν Άρντεν επισκέπτεται τον ψυχίατρο φίλο του Τόνυ Φλαγκ για να του ζητήσει τη βοήθεια και τη συμβουλή του. Ο Τόνυ προτείνει να συναντήσει από κοντά την Αμάντα ώστε να διαπιστώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με την αναποφασιστικότητά της, πιστεύοντας κατά βάθος πως δεν είναι τίποτα άλλο από μια κακομαθημένη κοπέλα που δεν ξέρει τι θέλει. Η πρώτη συνεδρία πηγαίνει εντελώς χάλια, αφού η πανέξυπνη Αμάντα έχει μάθει τις προθέσεις του γιατρού. Όσο περνάει όμως ο καιρός, τα συναισθήματά τους φουντώνουν και τώρα είναι εμφανές πως έχουν ερωτευθεί μεταξύ τους.

Ανάλαφρη αισθηματική κομεντί με την προσθήκη εντυπωσιακών μουσικοχορευτικών σκηνών, με την υπογραφή του συνθέτη Ίρβιν Μπέρλιν. Ο τίτλος "Carefree" (ανέμελος) είναι αντιπροσωπευτικός του ύφους της ταινίας που σε πολλά σημεία άλλωστε θυμίζει πιο πολύ screwball κωμωδία παρά μιούζικαλ με την κλασική έννοια του όρου. Ενδιαφέρον έχει η αναφορά σε ψυχολόγους, υποσυνείδητα και στις μεθόδους ύπνωσης που προφανώς εντυπωσίαζαν εκείνη την εποχή ως κάτι πρωτόγνωρο και συναρπαστικό, ενώ ταυτόχρονα δίνουν την αφορμή για κάποιες πολύ αστείες σεκάνς που αναδεικνύουν και το κωμικό ταλέντο της (πανέμορφης) Τζίντζερ Ρότζερς. Μεγάλη παραγωγή, γυρισμένη σε εντυπωσιακά πλατώ αλλά και σε φυσικούς χώρους, ξεχωρίζει και για το γεμάτο σεξουαλικά υπονοούμενα χιούμορ των διαλόγων που βοηθούν τη Λουέλα Γκήαρ να πλάσει έναν πολύ αστείο και συμπαθή β' ρόλο ως θεία Κόρα. Η ταινία προτάθηκε για 3 Όσκαρ (σκηνογραφία, μουσική επένδυση, τραγούδι).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις μουσικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)