Ισόβια (1988)


Δραματική ταινία της Γ. Καραγιάννης & Σια σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Νίκο Παπαδόπουλο, Τάνια Τρύπη, Σωτήρη Βάγια, Μαρία Ζαφειράκη, Μέλπω Ζαρόκωστα, Ελένη Κρίτα, Χρήστο Φωτίδη.

Ο Γιώργος Μάγερ είναι ένας όμορφος νεαρός άντρας που όμως διάγει διπλό βίο. Από τη μία είναι ένας συνηθισμένος, καθημερινός άνθρωπος με τους φίλους και τις παρέες του και από την άλλη μεταμορφώνεται σε έναν αδίστακτο βιαστή. Η σεξουαλική καταπίεση που του ασκήθηκε από τη μητέρα του στην εφηβεία τον έχει οδηγήσει στη βία ως μοναδικό τρόπο εκτόνωσης. Διχασμένος, φοβισμένος και χωρίς ελπίδα σωτηρίας από την κατάρα του, κάποια στιγμή γνωρίζεται με την Καίτη, μια γυναίκα που τον ερωτεύεται τόσο πολύ που τελικά τής ανοίγει την καρδιά του και της εξομολογείται τα πάντα. Κι εκεί που ο Γιώργος πιστεύει πως κάτι μπορεί να διορθωθεί στη ζωή του, οι σκιές του παρελθόντος εμφανίζονται μπροστά του στο πρόσωπο ενός παλιότερου θύματός του που τον αναγνωρίζει.

"Νεανικό παραλήρημα" του Γιάννη Δαλιανίδη που εκείνα τα χρόνια και μακριά από την ομπρέλα της Finos που δεν υπήρχε πια είχε αφεθεί ανεξέλεγκτος να γράφει σενάρια που πίστευε πως τα καθιστούσε μοντέρνα η αργκό που χρησιμοποιούσε στους διαλόγους τους. Μόνο που όσο περισσότερη η αργκό, όσο πιο συχνά τα δήθεν μοντέρνα καλιαρντά, τόσο μακριά από την εποχή τους φάνταζαν οι ταινίες, καθώς τις κάλυπτε ένα πέπλο επιτήδευσης και ένα με το ζόρι επιβεβλημένο "νεανίζον" και καλά ύφος. Η ταινία αυτή, όπως και άλλες που ο σκηνοθέτης είχε γυρίσει την εποχή εκείνη, ανοίγουν εύκολα τη συζήτηση περί παραγωγού, αφού ο Δαλιανίδης της Finos ουδεμία σχέση δεν έχει με τον Δαλιανίδη της Γ. Καραγιάννης & Σια. Τα "Ισόβια" δεν υποφέρουν μόνο σε επίπεδο παραγωγής μα και από την πλήρη απουσία παραγωγού υπό την έννοια της φροντίδας, της ματιάς και του ύφους που θα είχε το τελικό αποτέλεσμα. Οπότε, μια ιστορία παρμένη από πραγματικά περιστατικά που θα μπορούσε να είχε γίνει μια αξιοπρεπής ταινία, εδώ μεταμορφώνεται σε μια κραυγαλέα μετριότητα που σε πολλές από τις επί μέρους σκηνές της γίνεται αστεία. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)