The Blue Lamp (1950) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Η μάχη των πεζοδρομίων
Εναλλακτικός τίτλος: Ο άγνωστος με τη μαύρη Κάντιλακ

Αστυνομική περιπέτεια των  J. Arthur Rank/Ealing Studios σε σκηνοθεσία Μπάζιλ Ντήαρντεν, με τους Τζακ Γουώρνερ, Τζίμμυ Χάνλεϋ, Ντερκ Μπόγκαρντ, Ρόμπερτ Φλέμυνγκ, Μπέρναρντ Λη, Πέγκυ Έβανς.

Ο αστυνομικός Τζωρτζ Ντίξον που πλησιάζει στη συνταξιοδότηση, παίρνει υπό την προστασία του τον νεοφερμένο στο Τμήμα Άντυ Μίτσελ, στον οποίο προσφέρει και το δωμάτιο του γιου του που έχει σκοτωθεί στον Πόλεμο. Παλαιών αρχών και αξιών, ο Ντίξον δείχνει ανέτοιμος να προσαρμοστεί στο νέο κύμα βίας που ξεσπά στο Λονδίνο, καθώς κλέφτες και διαρρήκτες μοιάζουν πλέον πιο αδίστακτοι από ποτέ ενώ δεν λογαριάζουν διόλου την ανθρώπινη ζωή. Έτσι, καθώς βρίσκονται στον τόπο μιας ληστείας, ο Ντίξον δέχεται τους πυροβολισμούς του Τομ Ράιλυ, ενός νεαρού, ψυχρού εγκληματία που σέρνει μαζί του και μια κοπέλα που το είχε σκάσει από το σπίτι της για να γλιτώσει από τους δυσλειτουργικούς γονείς της. 

Με τον πρωτότυπο τίτλο να παραπέμπει στον μπλε φανό που υπήρχε (και ίσως να υπάρχει ακόμα) έξω από τα βρετανικά αστυνομικά τμήματα, η ταινία είναι ένα καλοκουρδισμένο αστυνομικό δράμα που εστιάζει πολύ περισσότερο στους ανθρώπους του παρά στην κούφια δράση. Ο Ντήρντεν διατηρεί ένα ύφος ρεαλισμού τόσο στις ερμηνείες όσο και στα πλάνα του, με αποτέλεσμα η ταινία να μοιάζει πολύ με καταγραφή αληθινών αστυνομικών περιστατικών, ενώ αποτελεί άτυπο ντοκουμέντο του ρημαγμένου μεταπολεμικού Λονδίνου που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του και να ανακτήσει την παλιά του αίγλη. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο σχολιασμός για αυτή τη νέα γενιά εγκληματιών, νεαρών στην πλειοψηφία τους, οι περισσότεροι παιδιά που μεγάλωσαν ορφανά ή μόνα σε σπίτια και οικογένειες που κατέστρεψε ο Πόλεμος, με τη βία να αποτελεί πλέον κομμάτι της ίδιας τους της ύπαρξης. Γυρισμένη κατά πολύ σε εξωτερικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Πάντιγκτον αλλά και στο Γουέστ Εντ, η "Μάχη των Πεζοδρομίων" ίσως να δίνει το στίγμα των πιο ανθρώπινων αστυνομικών ταινιών που θα ακολουθούσαν και από τς δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Ντερκ Μπόγκαρντ σε μία από τις πρώτες του πρωταγωνιστικές εμφανίσεις αποτελεί ενσάρκωση του κακού, ενώ στον ρόλο του Αρχιεπιθεωρητή Τσέρυ θα αναγνωρίσετε και τον Μπέρναρντ Λη, μετέπειτα "Μ" στις ταινίες του Τζέημς Μποντ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)