House by the river (1950) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Σπίτι στο ποτάμι

Θρίλερ της Republic σε σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ, με τους Λούις Χέυγουωρντ, Λη Μπόουμαν, Τζέην Γουάιατ, Ανν Σούμέηκερ, Τζόντυ Γκίλμπερτ.

Αφού αντιστέκεται στην ερωτική του διάθεση, ο συγγραφέας Στήβεν Μπερν δολοφονεί κατά λάθος τη νεαρή υπηρέτρια του σπιτιού του. Ζητά απελπισμένα τη βοήθεια του αδελφού του, με τον οποίο ξεφορτώνονται το πτώμα, αλλά σύντομα αρχίζει να εκμεταλλεύεται την κατάσταση αποκλειστικά προς όφελός του, αφού και τη δημοσιότητα αποζητά και αφήνει τεχνηέντως τις υποψίες να πέσουν επάνω στον αδελφό του.

Με τα εντυπωσιακά ντεκόρ να αναπαριστούν τον τόπο και τον χρόνο της δράσης κατά τη διάρκεια της βικτοριανής περιόδου και το σενάριο του Μελ Ντινέλι (Είδα τον Δολοφόνο, Βουβός Πόθος) να ξετυλίγει με πάθος και ένταση την ιστορία (από το βιβλίο του βρετανού Α. Π. Χέρμπερτ), ο Φριτς Λανγκ στήνει μια άκρως ενδιαφέρουσα ταινία αγωνίας, επενδύοντας στους χαρακτήρες του, ενώ δεν αφήνει ούτε ένα καρέ του φιλμ να πάει χαμένο. Χωρίς να είναι και τα πρώτα ονόματα στη μαρκίζα, οι πρωταγωνιστές αυτού του δράματος αποδίδουν λεπτομερώς τους ρόλους τους (έστω και με τις ερμηνευτικές συμβάσεις της εποχής), προσδίδοντας ειδικό βάρος στους χαρακτήρες και νόημα στην αφήγηση. Το λανθάνον ερωτικό τρίγωνο και ταυτόχρονα η "Κάιν και του Άβελ" σχέση των δύο αδελφών ξετυλίγουν το κουβάρι της ιστορίας, οδηγώντας σταδιακά στην κορύφωση. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στη φωτογραφία του Έντουαρντ Κρόνζάγκερ που επενδύει στη "θεατρικότητα" των σκηνικών, φωτίζει μελαγχολικά την έπαυλη και κάνει τα νερά του ποταμού να λαμπυρίζουν σαν εξωπραγματικά. Στιβαρός ο Λη Μπόουμαν στον ρόλο του Τζων, του σακάτη αδελφού-θύμα της μεγαλομανίας και της παντελούς έλλειψης ηθικής του Στήβεν, ενώ αυτή που κλέβει τις εντυπώσεις είναι η Τζόντυ Γκίλμπερτ που υποδύεται την υπηρέτριά του, τη Φλόρα Μπάνταμ, σε δύο υπέροχες σκηνές.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)