Tabu: A Story of the South Seas (1931) (Α/Μ) (βωβό)


Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, με τους Ματάχι, Ανν Σεβαλιέ, Μπιλ Μπάμπριτζ, Χίτου.

Στο νησί Μπόρα Μπόρα ο Ματάχι και η Ρέρι χαίρονται τον έρωτά τους έως ότου συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Ο γέροντας Χίτου ταξιδεύει στο νησί μεταφέροντας μια αυστηρή εντολή από τον αρχηγό των Φανούμα. Η παρθένα ιέρεια έχει πεθάνει και τώρα έχει επιλεγεί για τη θέση της η Ρέρι που πρέπει να ακολουθήσει πάραυτα τον γέροντα και να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα. Ο θάνατος είναι η ποινή για όποιον μολύνει την αγνότητά της ή έστω και την κοιτάξει με βέβηλο βλέμμα. Με τη ζωή τους να καταστρέφεται μπροστά στα μάτια τους, ο Ματάχι πράττει το αδιανόητο: ακολουθεί το καράβι, κλέβει τη Ρέρι και μαζί δραπετεύουν σε ένα άλλο νησί όπου κανείς δεν τους γνωρίζει.

Επική εξωτική περιπέτεια, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Γαλλική Πολυνησία, το "Ταμπού" είναι η τελευταία ταινία του Μουρνάου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο μία εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα της ταινίας στη Νέα Υόρκη. Με ιθαγενείς να υποδύονται όλους τους ρόλους και την κάμερα να πλανιέται αχόρταγα και με μαεστρία στα παρθένα τοπία, η ταινία κατορθώνει και παραμένει συναρπαστική μέχρι τις μέρες μας, ενώ δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το δέος που θα προκαλούσε στους θεατές εκείνης της εποχής. Για όλους αυτούς τους λόγους, το φιλμ τιμήθηκε άλλωστε και με Όσκαρ Φωτογραφίας. Στην κυριολεξία της ανεξάρτητη παραγωγή με τον σκηνοθέτη να χρηματοδοτεί τα πάντα και να χρησιμοποιεί ερασιτέχνες ντόπιους και σε ρόλους συνεργείου (πλην του έμπειρου διευθυντή φωτογραφίας Φλόυντ Κρόσμπυ), το "Ταμπού" είναι μια γρήγορη σε ρυθμούς και υψηλής έντασης ταινία, της οποίας η έθνικ θεματογραφία δεν προδίδει την ηλικία της. Το εξαιρετικό μοντάζ εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα πλούσια πλάνα και με τον βωβό κινηματογράφο σε πλήρη ωρίμανση αφηγείται την ιστορία χωρίς την παρέμβαση καρτών διαλόγων. Η μοναδική και ευφυής χρήση εμβόλιμων καρτών αφορά σε μηνύματα, επιστολές και έγγραφα (όπως αυτό που διέταζε τη Ρέρι να γίνει ιέρεια) που επεξηγούν όλα όσα χρειάζεται χωρίς η ροή της εικόνας να διακόπτεται ανώφελα. Μεγάλης ιστορικής αξίας ταινία με διαχρονικό ενδιαφέρον.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)