Εσμέ, η Τουρκοπούλα (1974)


Εναλλακτικός τίτλος: Κλείσαν οι στράτες του Μωριά

Ιστορικό αισθηματικό δράμα της Λύρα Φιλμ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κοντούλη, με τους Ελένη Θεοφίλου, Πάνο Τουλιάτο, Ηλία Λογοθέτη, Γιάνκα Αβαγιανού, Λαυρέντη Διανέλο, Φρόσω Κοκκόλα. 

Στην Πελοπόννησο των παραμονών της επανάστασης του 1821, η οικογένεια του πρωτοπαλίκαρου Δρόσου συνταράσσεται από τον έρωτα του για την οθωμανή πλουσιοκόρη, την Εσμέ. 

Για βουκολικό μελόδραμα τούς πήγαινε, βασισμένο μάλιστα στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, τελικά μιούζικαλ τους βγήκε, ενδεχομένως και άθελά τους. Όλοι τους, ο καθένας με τη σειρά του, ρίχνουν κι από ένα τραγούδι στα καλά των καθουμένων, εννοείται play back αλλά όχι πάντα και με τη φωνή του ίδιου τραγουδιστή. Το δε επίσης ακατανόητο είναι πως τα τραγούδια κόβονται στον αέρα, για να περάσουμε στην επόμενη σκηνή, εκτός ενός που υποτίθεται πως λέει ο Ηλίας Λογοθέτης, που σβήνει με σταδιακό fadeout όταν του μιλά ξαφνικά η Εσμέ. Η δε Εσμέ και ο Δρόσος, το ερωτευμένο ζευγάρι της ταινίας, δεν ανταλλάσσουν ούτε μία φυσιολογική κουβέντα μεταξύ τους, αφού κάθε λέξη τους είναι ποιητική μεταφορά με καλολογικά στοιχεία -κλαράκια, αηδονάκια, λουλουδάκια, ουρανοί, αστέρια και ηλιοβασιλέματα. Τίποτα δεν συμβαίνει, τίποτα δεν σε αφορά, τα (έγχρωμα) σκηνικά είναι επιεικώς αστεία και γενικώς έχω δει σχολικές παραστάσεις καλύτερα στημένες και παιγμένες. A, εν τω μεταξύ, την οθωμανή υπηρέτρια της Εσμέ τη λένε Κάρμεν. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)