La grande boucle (2013)


Ελληνικός τίτλος: Ο μεγάλος γύρος

Κομεντί της Wild Bunch σε σκηνοθεσία Λωράν Τυέλ, με τους Κλοβίς Κορνιγιάκ, Μπουλί Λανέρ, Αρύ Αμπιτάν, Μπρουνό Λοσέ, Ελοντί Μπουσέ, Αντρέ Μαρκόν.

O Φρανσουά Νουέλ που εργάζεται σε αθλητική εταιρεία, είναι λάτρης του ποδηλάτου με μεγάλο ανεκπλήρωτο όνειρο να συμμετάσχει στον Γύρο της Γαλλίας. Όταν μέσα σε μια στιγμή η επαγγελματική και η οικογενειακή του ζωή τινάζονται στον αέρα, αποφασίζει ακαριαία να πραγματοποιήσει αυτό το άπιαστο όνειρο και να κάνει μόνος του, εκτός συναγωνισμού, όλη τη διαδρομή, δύο μέρες προτού ξεκινήσει η κανονική διοργάνωση. Μέρα με τη μέρα, ο προσωπικός του αγώνας γίνεται αντικείμενο ενδιαφέροντος από τους απλούς ανθρώπους που τον συναντούν στον δρόμο, έως ότου τον ανακαλύπτουν τα media και ένας αδίστακτος αθλητικός ατζέντης.

Την ιστορία ενός καλοσυνάτου, αφοσιωμένου ανθρώπου αφηγείται τούτη εδώ η συμπαθής μα μέτρια στο τελικό της αποτέλεσμα ταινία, που έχει ως βασικό ατού τον πρωταγωνιστή της, Κλοβίς Κορνιγιάκ. Σε έναν ρόλο χωρίς τρελές απαιτήσεις και φαινομενικά απλοϊκό, ο Κορνιγιάκ βάζει ψυχή, συναίσθημα και αποφασιστικότητα, με αποτέλεσμα όλο το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται επάνω του και να κουβαλάει ολόκληρη την ταινία στα πετάλια του. Απαιτητικός σωματικά ρόλος, με τον πρωταγωνιστή να παίζει για περισσότερο από το μισό επάνω στο ποδήλατό του, γίνεται περισσότερο απτός και συμπαθής ακριβώς χάρη στον καλό ηθοποιό που βρίσκει τον χαρακτήρα και τον εξελίσσει χιλιόμετρο το χιλιόμετρο. Μονοσήμαντη και επικεντρωμένη στο θέμα της η ταινία (ίσως γι' αυτό και περιορισμένου ενδιαφέροντος), δεν αφήνεται να παρασυρθεί από άλλα γεγονότα πέραν της αποφασιστικότητας αυτού του άντρα που νιώθει πως έχασε τα πάντα. Η διαδρομή είναι αυτή που έχει σημασία και η άφιξη στον τερματισμό, αφού κάπως έτσι ο Φρανσουά Νουέλ νιώθει πως ξαναπαίρνει τον έλεγχο. Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει είναι και το μέγεθος της παραγωγής με γυρίσματα στα δέκα σημεία του (γαλλικού) ορίζοντα καθώς οι ποδηλάτες αλωνίζουν τη χώρα και μάλιστα σε φυσικά ντεκόρ και εγκαταστάσεις του Γύρου της Γαλλίας, κάποιες φορές μόλις λίγες ώρες πριν οι αθλητές κάνουν την εμφάνισή τους στο σημείο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ
Για περισσότερες κομεντί, κλικ  εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)